Породица - Црква у малом, а дијете највеће богатство и благослов

26.11.2022. 18:25
0
ИЗВОР: katera.news

Свештеници, као пастири Бога живога, врше невидљиво тајанствено спасење вјерника. Они су примили дар Светог Духа, и као такви изабрани ради служења Евхаристије и вођства, бриге и духовног утврђивања вјерујућих.

Они, проповиједајући праве хришћанске вриједности, славе породицу као стуб заједнице. У парохијама Српске православне цркве, широм Митрополије дабробосанске, све је више свештеника и попадија у чијим кућама, раме до рамена, одраста троје, четворо, петоро дјеце.

За Катеру су говорили управо такви свештеници, протојереји Миљан Рађеновић и Марко Билинац, те јереј Милош Самарџија.

У једном се слажу сви – ништа љепше од куће пуне дјечице.

Свештеник Митрополије дабробосанске Марко Билинац, који своје знање о православљу проповиједа тренутно у Палама, отац је петоро прекрасне дјеце, које је добио са својом супругом Равиојлом.

Супружници су знали од почетка да су дјеца највећа љубав и највеће богаство.

Најстарије дијете у породици је двадесеттрогодишњи Емилијан, затим Ева, која има 21 годину, Константин од 14 година и, као шећер на крају, близанаци од десет година - Антоније и Антонија.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Иако је, како свештник Билинац сматра, народ опкољен многим свјетским недаћама, дјеца су спас у свему и за свакога.

- Што човјек има више дјеце и што је бројнија породица, све је лакше подизати и васпитавати дјецу. Што је мање дјеце, тај посао је и тежи – истакао је овај свештеник.

Свештеник Билинац објашњава како је данашње вријеме пуно свакојаких искушења, као и да се све више цијене и гледају материјалне ствари, те занемарују оне праве, исконске и људске вриједности.

- Људи често размишљају да више дјеце захтијева више материјалних средстава, па мисле да је у том смислу лакше подизати и васпитавати мање дјеце. То је погрешно размишљање, јер све је напредније у породици и кући у којој расте више дјеце - навео је наш саговорник, истичући да су дјеца једино богатство.

Оно што се научи у породицама које су бројне, попут ове, је искрена љубав за све у кући и несебично дијељење, што потврђује и свештеник Билинац. Како каже, не постоје разлике међу дјецом, јер објашњава он, сваки прст на руци подједнако боли ако вас ударе, тако да се и сва дјеца подједнако воле.

Да је породица црква у малом, али и полазна тачка у животу наводи фочански јереј Милош Самарџија, који је до прије двије године био дио свештенства у Цркви Светог Пантелејмона на Вучијој Луци.

- Породица је стуб заједнице, а брак је благословен од Господа Бога још од Адама и Еве, када је Бог рекао „Рађајте, се множите се, напуните Земљу и владајте њоме“ – наводи он.

Он и супруга су за осам година брака добили троје дјеце, Николију која има осам година, шестогодишњу Сару, те Јована који има тек три мјесеца, а како кроз шалу наводи, и четврто је негдје у плану.

- Кћеркице су биле одушевљене када су добиле брата. Чим дође из школе, Николија сву пажњу посвећује њему, мислим да је и сад сва пажња поклоњена њему. Апсолутно се слажем са оним што је владика Атанасије рекао да су дјеца парче раја на Земљи – истиче он.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Сара и Николија су рано дјетињство провеле на Вучијој Луци, а због пословних обавеза своје супруге прије двије године преселили су у Фочу.

Kако каже, дјевојчице са Вучије Луке носе најљепше успомене, те наглашава да су вријеме проводиле на свјежем ваздуху, у друштву са животињама, као и да је важно научити дјецу да воле животиње. Прелазак у Фочу, како наводи, донио је промјене.

- У граду је мало другачије, сад имају обавезе у школи и вртићу. Највеће изненађење за Сару је било, када је кренула у вртић, да прије оброка не читају молитву – објашњава он, истичући да је важно дјеци проповиједати о Господу Богу од најранијих година у циљу спасавања породице, правих вриједности те православља.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Истиче да је данашње вријеме врло тешко и за само схватање брака и појма породице, али и за васпитавање и подизање дјеце.

- Вријеме је донијело напредак, али и лукавство. Важно је колико пратимо дјецу и усмјеравамо њихове кораке. Врло је битно дјеци удахнути дух живота у почетним корацима – говори он, истићући да усмјеравање дјеце духовном животу умногоме олакшава родитељима на путу формирања дјетета у човјека.

Протојереј Миљан Рађеновић, парох блажујски, такође наводи да је породица стуб заједнице, а он је у браку дугом четрнаест година, са супругом Данијелом, добио Лазарелу, Василија и Христину, све троје ученике основне школе у Војковићима.

- Свако рођење сваког дјетета подстицај је за нови живот. Одговорни смо за свако дијете које долази на свијет да будемо достојни родитељи и да будемо у свези заједнице коју је сам Господ Бог благословио кроз свету заједницу брака – истакао је он.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Како говори за наш портал, сваки човјек тежи томе да остави своје потомство, јер је дијете радост сваког дома.

Истиче да људи, првенствено, морају да раде на себи његујући достојанство, да би могли, у светој заједници ширити породицу и бити достојни родитељи.

- Сваки почетак је тежак, али свако рођење дјетета носи радост за родитеље и оснажује живот. Највеће богатство и благослов за човјека су дјеца – порука је овог свештеника свим младим брачним паровима који су тек на почетку заснивања породице.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Осврнуо се и на данашње трендове и моралне вриједности, предвођене трком за остваривање материјалног богатства, истичући да је човјек најбогатији када има породицу и дјецу, јер је све што је материјално пролазно.

- Највећи дарови су они које сам Бог производи кроз човјека и кроз човјечанство – закључио је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бродом (ФОТО) Од „браво“ и „свака част“ се не живи - Никола Пљеваљчић татами замијенио прекоокеанским бр...
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 34m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 45m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 31m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 53m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 7m
    3