Porodica - Crkva u malom, a dijete najveće bogatstvo i blagoslov

26.11.2022. 18:25
0
IZVOR: katera.news

Sveštenici, kao pastiri Boga živoga, vrše nevidljivo tajanstveno spasenje vjernika. Oni su primili dar Svetog Duha, i kao takvi izabrani radi služenja Evharistije i vođstva, brige i duhovnog utvrđivanja vjerujućih.

Oni, propovijedajući prave hrišćanske vrijednosti, slave porodicu kao stub zajednice. U parohijama Srpske pravoslavne crkve, širom Mitropolije dabrobosanske, sve je više sveštenika i popadija u čijim kućama, rame do ramena, odrasta troje, četvoro, petoro djece.

Za Kateru su govorili upravo takvi sveštenici, protojereji Miljan Rađenović i Marko Bilinac, te jerej Miloš Samardžija.

U jednom se slažu svi – ništa ljepše od kuće pune dječice.

Sveštenik Mitropolije dabrobosanske Marko Bilinac, koji svoje znanje o pravoslavlju propovijeda trenutno u Palama, otac je petoro prekrasne djece, koje je dobio sa svojom suprugom Raviojlom.

Supružnici su znali od početka da su djeca najveća ljubav i najveće bogastvo.

Najstarije dijete u porodici je dvadesettrogodišnji Emilijan, zatim Eva, koja ima 21 godinu, Konstantin od 14 godina i, kao šećer na kraju, blizanaci od deset godina - Antonije i Antonija.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Iako je, kako sveštnik Bilinac smatra, narod opkoljen mnogim svjetskim nedaćama, djeca su spas u svemu i za svakoga.

- Što čovjek ima više djece i što je brojnija porodica, sve je lakše podizati i vaspitavati djecu. Što je manje djece, taj posao je i teži – istakao je ovaj sveštenik.

Sveštenik Bilinac objašnjava kako je današnje vrijeme puno svakojakih iskušenja, kao i da se sve više cijene i gledaju materijalne stvari, te zanemaruju one prave, iskonske i ljudske vrijednosti.

- Ljudi često razmišljaju da više djece zahtijeva više materijalnih sredstava, pa misle da je u tom smislu lakše podizati i vaspitavati manje djece. To je pogrešno razmišljanje, jer sve je naprednije u porodici i kući u kojoj raste više djece - naveo je naš sagovornik, ističući da su djeca jedino bogatstvo.

Ono što se nauči u porodicama koje su brojne, poput ove, je iskrena ljubav za sve u kući i nesebično dijeljenje, što potvrđuje i sveštenik Bilinac. Kako kaže, ne postoje razlike među djecom, jer objašnjava on, svaki prst na ruci podjednako boli ako vas udare, tako da se i sva djeca podjednako vole.

Da je porodica crkva u malom, ali i polazna tačka u životu navodi fočanski jerej Miloš Samardžija, koji je do prije dvije godine bio dio sveštenstva u Crkvi Svetog Pantelejmona na Vučijoj Luci.

- Porodica je stub zajednice, a brak je blagosloven od Gospoda Boga još od Adama i Eve, kada je Bog rekao „Rađajte, se množite se, napunite Zemlju i vladajte njome“ – navodi on.

On i supruga su za osam godina braka dobili troje djece, Nikoliju koja ima osam godina, šestogodišnju Saru, te Jovana koji ima tek tri mjeseca, a kako kroz šalu navodi, i četvrto je negdje u planu.

- Kćerkice su bile oduševljene kada su dobile brata. Čim dođe iz škole, Nikolija svu pažnju posvećuje njemu, mislim da je i sad sva pažnja poklonjena njemu. Apsolutno se slažem sa onim što je vladika Atanasije rekao da su djeca parče raja na Zemlji – ističe on.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Sara i Nikolija su rano djetinjstvo provele na Vučijoj Luci, a zbog poslovnih obaveza svoje supruge prije dvije godine preselili su u Foču.

Kako kaže, djevojčice sa Vučije Luke nose najljepše uspomene, te naglašava da su vrijeme provodile na svježem vazduhu, u društvu sa životinjama, kao i da je važno naučiti djecu da vole životinje. Prelazak u Foču, kako navodi, donio je promjene.

- U gradu je malo drugačije, sad imaju obaveze u školi i vrtiću. Najveće iznenađenje za Saru je bilo, kada je krenula u vrtić, da prije obroka ne čitaju molitvu – objašnjava on, ističući da je važno djeci propovijedati o Gospodu Bogu od najranijih godina u cilju spasavanja porodice, pravih vrijednosti te pravoslavlja.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ističe da je današnje vrijeme vrlo teško i za samo shvatanje braka i pojma porodice, ali i za vaspitavanje i podizanje djece.

- Vrijeme je donijelo napredak, ali i lukavstvo. Važno je koliko pratimo djecu i usmjeravamo njihove korake. Vrlo je bitno djeci udahnuti duh života u početnim koracima – govori on, istićući da usmjeravanje djece duhovnom životu umnogome olakšava roditeljima na putu formiranja djeteta u čovjeka.

Protojerej Miljan Rađenović, paroh blažujski, takođe navodi da je porodica stub zajednice, a on je u braku dugom četrnaest godina, sa suprugom Danijelom, dobio Lazarelu, Vasilija i Hristinu, sve troje učenike osnovne škole u Vojkovićima.

- Svako rođenje svakog djeteta podsticaj je za novi život. Odgovorni smo za svako dijete koje dolazi na svijet da budemo dostojni roditelji i da budemo u svezi zajednice koju je sam Gospod Bog blagoslovio kroz svetu zajednicu braka – istakao je on.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Kako govori za naš portal, svaki čovjek teži tome da ostavi svoje potomstvo, jer je dijete radost svakog doma.

Ističe da ljudi, prvenstveno, moraju da rade na sebi njegujući dostojanstvo, da bi mogli, u svetoj zajednici širiti porodicu i biti dostojni roditelji.

- Svaki početak je težak, ali svako rođenje djeteta nosi radost za roditelje i osnažuje život. Najveće bogatstvo i blagoslov za čovjeka su djeca – poruka je ovog sveštenika svim mladim bračnim parovima koji su tek na početku zasnivanja porodice.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Osvrnuo se i na današnje trendove i moralne vrijednosti, predvođene trkom za ostvarivanje materijalnog bogatstva, ističući da je čovjek najbogatiji kada ima porodicu i djecu, jer je sve što je materijalno prolazno.

- Najveći darovi su oni koje sam Bog proizvodi kroz čovjeka i kroz čovječanstvo – zaključio je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim brodom (FOTO) Od „bravo“ i „svaka čast“ se ne živi - Nikola Pljevaljčić tatami zamijenio prekookeanskim br...
Najčitanije
  • Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
    20h 44m
    6
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    11h 25m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    20h 44m
    0
  • Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
    16h 58m
    0
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    7h 37m
    0