Породица Рудић са Пала бави се производњом магарећег млијека

09.09.2024. 15:22
0
ИЗВОР: rtvbn.com

Породица Рудић из Пала једини је произвођач магарећег млијека у овој општини и шире. На дневном нивоу за сада, имају до литар ипо магараћег млијека, али у наредном периоду планирају проширење стада и производњу прехрамбених производа од магарећег млијека. 

Љековита својства магарећег млијека  била су разлог да се породица Рудић из Горњих Пала на врелу Миљацке одлучила за узгој магараца и производњу магарећег млијека. 

- Због сина који има проблема са тромбоцитима смо почели овим да се бавимо, а онда смо и проширили производњу и већ двије године смо у овом послу. Није захтјевно, јер магарцима не треба ништа осим испаше љети, а зими сијена. Ми имамо и машине и ливаде тако да све сами урадимо. Магарци су иначе увијек напољу, и ако имају своју шталу они су и зими напољу јер генерално не воле затворен простор - истиче Слађана Рудић, власница имања.

Додаје да је Сарајевско-романијска регија богата разноврсном вегетацијом и љековитим биљем које знатно утиче на квалитет исхране па самим тим и на квалитет магарећег млијека и каже да тренутно на дневном нивоу имају до литар ипо млијека. 

- Имамо у плану велико проширење стада и само магарице мислимо набављати. Кад будем имала довољно магарица на мужи почела бих правити сир од магарећег млијека који укусан и квалитетан, а онда бих се само бавили пољопривредом. 

Поред сталног запослења у локалним фирмама, узгоја магараца и производње млијека ова вриједна домаћинска породица бави се и многим другим пољопривредним пословима.

- Имамо овце, краву, теле, свиње, кокоши, ћурке, а такође бавимо се и пластеничком производњом. У свему супруг и ја имамо помоћ оба сина и кћерке, а ту је и свекрва која нам помаже док смо на послу. Супруг када доде са посла обавља своје псолове,  ја након свог посла своје, лијепо смо се пођелили и није нам тешко, не жалимо се - прича Рудићева.

И ако је домаћинство породице Рудић једино на овој регији које се бави производњом и продајом магарећег млијека, Слађана каже да се тренутно не може живјети само од тога и додаје да знатну количину млијека и поклоне људима за лијечење, који нису у могућности да купе. 

Коментари 0
Повезане вијести
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама
Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО) Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 49m
    0
  • Слани мафини
    20h 10m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    22h 5m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    19h 59m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    14h 28m
    3