Porodica Rudić sa Pala bavi se proizvodnjom magarećeg mlijeka

09.09.2024. 15:22
0
IZVOR: rtvbn.com

Porodica Rudić iz Pala jedini je proizvođač magarećeg mlijeka u ovoj opštini i šire. Na dnevnom nivou za sada, imaju do litar ipo magaraćeg mlijeka, ali u narednom periodu planiraju proširenje stada i proizvodnju prehrambenih proizvoda od magarećeg mlijeka. 

Ljekovita svojstva magarećeg mlijeka  bila su razlog da se porodica Rudić iz Gornjih Pala na vrelu Miljacke odlučila za uzgoj magaraca i proizvodnju magarećeg mlijeka. 

- Zbog sina koji ima problema sa trombocitima smo počeli ovim da se bavimo, a onda smo i proširili proizvodnju i već dvije godine smo u ovom poslu. Nije zahtjevno, jer magarcima ne treba ništa osim ispaše ljeti, a zimi sijena. Mi imamo i mašine i livade tako da sve sami uradimo. Magarci su inače uvijek napolju, i ako imaju svoju štalu oni su i zimi napolju jer generalno ne vole zatvoren prostor - ističe Slađana Rudić, vlasnica imanja.

Dodaje da je Sarajevsko-romanijska regija bogata raznovrsnom vegetacijom i ljekovitim biljem koje znatno utiče na kvalitet ishrane pa samim tim i na kvalitet magarećeg mlijeka i kaže da trenutno na dnevnom nivou imaju do litar ipo mlijeka. 

- Imamo u planu veliko proširenje stada i samo magarice mislimo nabavljati. Kad budem imala dovoljno magarica na muži počela bih praviti sir od magarećeg mlijeka koji ukusan i kvalitetan, a onda bih se samo bavili poljoprivredom. 

Pored stalnog zaposlenja u lokalnim firmama, uzgoja magaraca i proizvodnje mlijeka ova vrijedna domaćinska porodica bavi se i mnogim drugim poljoprivrednim poslovima.

- Imamo ovce, kravu, tele, svinje, kokoši, ćurke, a takođe bavimo se i plasteničkom proizvodnjom. U svemu suprug i ja imamo pomoć oba sina i kćerke, a tu je i svekrva koja nam pomaže dok smo na poslu. Suprug kada dode sa posla obavlja svoje psolove,  ja nakon svog posla svoje, lijepo smo se pođelili i nije nam teško, ne žalimo se - priča Rudićeva.

I ako je domaćinstvo porodice Rudić jedino na ovoj regiji koje se bavi proizvodnjom i prodajom magarećeg mlijeka, Slađana kaže da se trenutno ne može živjeti samo od toga i dodaje da znatnu količinu mlijeka i poklone ljudima za liječenje, koji nisu u mogućnosti da kupe. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    13h 1m
    0
  • Slani mafini
    22h 22m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    22h 11m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    16h 40m
    3
  • Mladi košarkaš Slavije karijeru nastavlja u Megi
    11h 10m
    0