Поскупљења не јењавају, март скупљи за 2,8 одсто од фебруара

18.04.2023. 22:06
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Према званичним подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине, цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у БиХ настављају расти.

У марту су у свим сегментима, у односу на претходни мјесец, имале раст од 2,8 одсто. Највећа поскупљења поново се односе на храну (2,5 одсто), превоз (10,2 одсто), одјећу и обућу (4,2 одсто), становање и режијске трошкове (1,3 одсто)…

Привреда на удару

Економски стручњак и пословни савјетник Зоран Павловић казао је да се, између осталих, БиХ суочава с цијеном рада као узроком раста трошкова живота те да су грађани под притиском поскупљења, привреда на удару намета, а ситуација одговара једино властима које убиру рекордне приходе.

– Структура трошкова се мијења. Није све искључиво везано за цијене сировина и рат у Украјини. Ми имамо проблем који је озбиљнији, јер раднике сада морате платити више него раније, док ентитетске владе апсолутно ништа не раде на смањењу оптерећења. Када је, половином прошле године, минимална плата у Републици Српској са 590 скочила на 650 КМ, од пословне заједнице је непланирано наплаћено 50 милиона додатних доприноса. Због тога је пекарска индустрија, напримјер, рекла да због повећања минималне плате морају повећати цијену производа – рекао је Павловић.

Велика разлика

Зато циљ мора бити раст плата, али не и трошкова компанија. Према обрачуну СССБиХ, синдикална потрошачка корпа за март износи 2.892 КМ, док је просјечна плата у ФБиХ 1.208, а минимална 596 КМ. Када говоримо о потрошачкој корпи која расте, нико у власти не води рачуна о томе да се барем онима с платом до 1.000 КМ не повећавају доприноси. Тако би се повећао ниво плата оних који имају најниже – истакао је Павловић.

Павловић је навео и да, садашњим прописима и игнорисањем бројних иницијатива и приједлога, власт урушава стандард грађана, али и привреду те се богати на њихов рачун енормним пуњењем буџета, пише Аваз.

Коментари 0
Повезане вијести
Већи праг за занатлије или скупље услуге Већи праг за занатлије или скупље услуге
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    18h 31m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    18h 37m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    18h 45m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    21h 2m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    9h 26m
    0