Поскупљења осим по џепу ударају и на психу

29.03.2022. 09:50
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Пандемија вируса корона, а потом и поскупљења те криза изазвана сукобом у Украјини пољуљали су ментално здравље становника у Српској, због чега све више траже помоћ психолога, који имају и до три пута више пацијената него прије пет година.

Неизвјесне прогнозе, немогућност планирања будућности, откази и финансијски губици само су неки од фактора који повећавају ризик од психичких болести, а психолози објашњавају да су становници у протекле двије године изложени разним турбуленцијама.

Национални координатор за заштиту менталног здравља Републике Српске Биљана Лакић рекла је за “Глас Српске” да постоји више фактора који утичу на ментално здравље људи, а да тренутна енормна поскупљења свега остављају негативне посљедице и на ментално здравље.

- Оно што чујем од колега из примарне заштите, центара за ментално здравље, клиника и амбуланти јесте да се људи више јављају на прегледе, а најчешће је ријеч о стањима повезаним са стресом, али и анксиозним поремећајима - казала је Лакићева.

Додала је да помоћ стручњака траже већином младе особе, које се суочавају са анксиозности, док је код старије популације углавном ријеч о депресији.

Психолог Бошко Петровић каже да се од појаве пандемије број оних који траже помоћ повећао и до три пута у односу на прије пет година.

Људи су за вријеме короне, како објашњава, били у страху за живот, како свој тако и ближњих те су били нетрпељиви у ишчекивању шта ће се све догађати, а од ишчекивања се, истиче, упада у анксиозност.

- Сада су због константних поскупљења људи јако нервозни и напети, размишљају како ће и шта ће се десити. Страхују да ли ће сутра имати шта да једу и да купе основне животне намирнице. Ови страхови су мање изражени код људи који долазе са села, који су у директној производњи, јер они кажу да никада неће остати гладни. Више су бојажљиви људи из града, они који живе у зградама и немају комад земље да нешто посију - рекао је Петровић.

Старију популацију, како истиче, највише мучи неизвјесност за будућност омладине, док млади брину како ће основати породицу.

Психолог Александар Милић каже да осјетљивима, крхкима и рањивима цјелокупна ситуација у свијету отежава психичко стање те их додатно оптерећује.

- Високе цијене, немогућност куповине, али и несташица увелико су повећали број оних који су под стрепњом, сталном бригом и страхом шта ће се даље догађати. То је свакако један од значајних фактора који нарушава већ нарушено ментално здравље - рекао је Милић.

Они који су отпорнији, како каже, мање осјећају утицај тих фактора, јер томе приступају на другачији начин, а људи који су по природи песимисти не очекују боље сутра.

- Позитивно је да се мијења здравствена и општа психолошка култура код људи па се и због тога чешће јављају, а када се у обзир узме и ситуација у претходне двије године, гдје су људи били животно угрожени, јасно је због чега се број оних којима је потребна подршка, помоћ и психотерапија повећао - рекао је Милић.

Људи се, како каже, највише жале на усамљеност, отуђеност, пасивизацију и оптерећеност лошим догађањима и стањима, а претежно се јављају особе средњег и млађег животног доба.

Породични савјетник Наташа Јелача каже да се број клијената повећао те да се и одлазак на психотерапије више не сматра табуом, као некада.

- Људи све више увиђају важност сегмента менталног здравља, а фактори попут пандемије, поскупљења и сукоба у Украјини знатно су допринијели анксиозностима и поремећају свакодневице - казала је Јелача.

Проблем

Социолог Ведран Француз каже да се земља у којој популација младих временом постаје све бројнија социјална категорија на тај начин одриче своје будућности.

- Млади умјесто ресурса постају проблем и институције морају приступити овом проблему приоритетно и систематично - рекао је Француз.

Коментари 0
Повезане вијести
Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској? Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској?
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    4h 9m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    21h 52m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    16h 9m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    23h 7m
    0
  • Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
    23h 43m
    0