Послије Аја Софије и Хора претворена у џамију

21.08.2020. 19:40
0
ИЗВОР: Танјуг/wikipedia.org

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган издао је данас декрет којим црква Хора постаје џамија и то само мјесец дана након што је чувена Аја Софија постала муслиманска богомоља.

Црква Христа Спаситеља или Хора једна је од најпознатијих византијских грађевина у Истанбулу, подигнута је почетком петог вијека близу древних градских зидина Цариграда.  Свој данашњи облик црква је добила у 14. вијеку, а њене фреске и мозаици спадају у врхунац византијске умјетности.

Када су у 16. вијеку Османлије освојиле град Хора је претворена у џамију названу Карије, а фрескопис је прекривен слојем малтера. Зграда је временом оронула, а приликом истраживања њене унутрашњости 1948. године, испод слоја малтера откривене су фреске и мозаици.

Године 1958. она је отворена за јавност, а зграда је, попут Аја Софије, претворена у музеј.

Међутим, прошле године је турски суд поништио одлуку владе из 1945. године којом је Хора - позната као Карије на турском - претворена у музеј који води Министарство образовања.

Данас је у едикту који је Ердоган потписао и који је објављен у службеном гласнику Турске наведено да се управљање џамијом Карије пребаци у управу за вјерска питања и да је џамија отворена за богослужење.

Ердогановим декретом није прецизирано када ће се прве муслиманске молитве одржати у Хори, нити шта ће бити учињено са хришћанским умјетничким дјелима.

Коментари 0
Повезане вијести
Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО) Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џами...
Тежак пораз Ердогана на изборима Тежак пораз Ердогана на изборима
Невен Тушевљак истрчао маратон у Истанбулу Невен Тушевљак истрчао маратон у Истанбулу
Најчитаније
  • Сјећање на погинуле и умрле борце Српске гарде Илиџа
    16h 31m
    0
  • Заплијењено више од пет килограма дроге, ухапшена два мушкарца
    13h 3m
    0
  • Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
    5h 34m
    0
  • Откривена спомен-плоча поводом 30 година од оснивања ратне болнице
    7h 24m
    3
  • У Српској поскупљује брашно
    18h 1m
    1