Poslije Aja Sofije i Hora pretvorena u džamiju

21.08.2020. 19:40
0
IZVOR: Tanjug/wikipedia.org

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izdao je danas dekret kojim crkva Hora postaje džamija i to samo mjesec dana nakon što je čuvena Aja Sofija postala muslimanska bogomolja.

Crkva Hrista Spasitelja ili Hora jedna je od najpoznatijih vizantijskih građevina u Istanbulu, podignuta je početkom petog vijeka blizu drevnih gradskih zidina Carigrada.  Svoj današnji oblik crkva je dobila u 14. vijeku, a njene freske i mozaici spadaju u vrhunac vizantijske umjetnosti.

Kada su u 16. vijeku Osmanlije osvojile grad Hora je pretvorena u džamiju nazvanu Karije, a freskopis je prekriven slojem maltera. Zgrada je vremenom oronula, a prilikom istraživanja njene unutrašnjosti 1948. godine, ispod sloja maltera otkrivene su freske i mozaici.

Godine 1958. ona je otvorena za javnost, a zgrada je, poput Aja Sofije, pretvorena u muzej.

Međutim, prošle godine je turski sud poništio odluku vlade iz 1945. godine kojom je Hora - poznata kao Karije na turskom - pretvorena u muzej koji vodi Ministarstvo obrazovanja.

Danas je u ediktu koji je Erdogan potpisao i koji je objavljen u službenom glasniku Turske navedeno da se upravljanje džamijom Karije prebaci u upravu za vjerska pitanja i da je džamija otvorena za bogosluženje.

Erdoganovim dekretom nije precizirano kada će se prve muslimanske molitve održati u Hori, niti šta će biti učinjeno sa hrišćanskim umjetničkim djelima.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO) Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džami...
Težak poraz Erdogana na izborima Težak poraz Erdogana na izborima
Neven Tuševljak istrčao maraton u Istanbulu Neven Tuševljak istrčao maraton u Istanbulu
Najčitanije
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    14h 29m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    11h 1m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    3h 32m
    0
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    5h 22m
    3
  • U Srpskoj poskupljuje brašno
    15h 59m
    1