Posljednji čuvar Zejtinlika nastavlja da bdi nad sjenama srpskih junaka

27.09.2024. 19:20
0
IZVOR: glassrpske.com

Povodom obilježavanja 106. godišnjice od proboja Solunskog fronta, sutra će, ispred kuće u kojoj je živio, biti otkrivena spomen - bista djeda Đorđa Mihailovića, čovjeka koji je 60 godina bio je čuvar srpskog vojnog groblja u Zejtinliku.

Bista koju je darovala livnica "Braća Jeremić" iz Vrčina, djelo je akademskog vajara Ljubomira Lacovića.

Zajednica veterana Srbije pozdravila je ovaj čin i navela da on ima duboku simboliku, jer podsjeća na hrabrost i žrtvu naših predaka.

Iz zajednice veterana ističu da će svečanosti prisustvovati 120 boraca, ratnih vojnih invalida, porodica palih boraca i njihovih potomaka, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

- Deda Đorđe nije samo figura iz prošlosti, već je i živa inspiracija za sve nas koji danas nastavljamo da čuvamo vrednosti koje su naši preci branili. Borci, ratni vojni invalidi, porodice palih boraca i njihovi potomci sa kojima dolazim na ceremoniju nose duboko ukorenjenu emociju, jer za njih Zejtinlik i deda Đorđa predstavljaju nešto više od istorijskog sećanja. Za mnoge od njih, ovo mesto je simbol njihove lične borbe - rekao je predsjednik Zajednice veterana Srbije Marko Martinović.

Na dan svečanosti, kao čin odavanja počasti junacima koji su sahranjeni na srpskom vojnom groblju u Zejtinliku, veterani će razviti 100 metara dugu zastavu Srbije.

- Osećam duboku zahvalnost i ponos što mogu da doprinesem očuvanju tog nasleđa i da učestvujem u ovoj ceremoniji koja povezuje generacije - od onih koji su se borili, do nas koji nastavljamo da čuvamo njihovu uspomenu - dodao je Martinović.

Đorđe Mihailović rođen je 1928. godine u Solunu i bio je treća generacija Mihailovića koja je čuvala srpsko vojno groblje.

Dužnost čuvara groblja najprije je vršio njegov djeda, solunski dobrovoljac Savo, koji je sakupio svoje mrtve saborce i čuvao ih do svoje smrti.

Savo je sa saborcima sahranjen na Zejtinlinku, a dužnost preuzima njegov sin Đuro, koji je tokom Drugog svjetskog rata uspio da od nacističke vojske sačuva groblje i vrijednosti koje se tamo nalaze.

Nakon Đurove smrti, 1961. godine, dužnost preuzima Đorđe, posljednji muški potomak loze Mihailović.

Đorđe Mihailović - Djeda Đorđe bio čuvar groblja do svoje devedesetčetvrte godine, a sa dužnosti je odstupio zbog narušenog zdravlja.

Često je govorio da mu je najveća želja da dobije srpsko državljanstvo, a 2020. godine u "Službenom glasniku" objavljeno je da je grčki državljanin Đorđe Mihailović, višedecenijski čuvar i vodič kroz srpsko vojno groblje Zejtinlik postao državljanin Srbije.

Đorđe Mihailović dobitnik je nagrade "Majka Srbija" u oblasti humanitarnih aktivnosti, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje, a odlikovan je i Ordenom srpske zastave drugog stepena i Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Preminuo je 2023. godine u 96. godini, a sahranjen je na srpskom vojnom groblju Zejtinlik u Solunu  uz vojne počasti i himnu "Bože pravde".

Po sopstvenoj želji sahranjen je u kripti u kojoj počivaju njegov djeda i otac sa srpskom šajkačom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Đorđu Mihailoviću biće postavljena spomen-bista na Zejtinliku Đorđu Mihailoviću biće postavljena spomen-bista na Zejtinliku
Solunski front je velika žrtva i Srba zapadno od Drine Solunski front je velika žrtva i Srba zapadno od Drine
Deda Đorđu bista na Zejtinliku Deda Đorđu bista na Zejtinliku
Najčitanije
  • Major Kosta Todorović – Legenda o srpskom hrabrom srcu
    14h 20m
    0
  • Domaći posni brusketi
    14h 53m
    0
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    10h 11m
    4
  • Lice teško povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi kod Rogatice
    12h 19m
    0
  • Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
    8h 32m
    1