Поште у БиХ признале да незаконито наплаћују поштарину на робу купљену преко интернета

28.05.2020. 18:52
0
ИЗВОР: Capital

Након што су двије године од грађана наплаћивали поштарину од 1,80 КМ за пошиљке које садрже робу из иностранства, три јавна поштанска оператера у земљи су коначно схватила да тиме крше прописе Свјетске поштанске уније. Сада од Уније траже да се Босна и Херцеговина изузме од примјене тих прописа, а како би легализовали узимање милиона марака по овом основу.

Свој захтјев су преточили у Иницијативу за изузеће из Свјетске поштанске конвенције. Та иницијатива би требала да буде поднесена на 27. Конгресу Свјетске поштанске уније.

На овај начин стављена је тачка на полемике око тога да ли је овај намет који су поште увеле легалан, с обзиром да је иницијатива крунски доказ и признање да се од грађана узимао новац који је супротан конвенцији.

Не само да траже амнестију, већ поште у БиХ траже да наставе са овом праксом.

Иначе, БиХ се приступањем овој Унији у јануару 1993. године обавезала на поштивање њених аката.

У Иницијативи, у коју је портал Капитал имао увид, тражи се измјена чланова који се односе на поштарине и то на начин да се БиХ дозволи да наплаћује додатну накнаду од прималаца обичних пошиљки које садрже робу, јер су „морале бити претворене у праћене пошиљке, што како тврде изискује додатне трошкове“.

“Пошиљке које садрже робу запримљене у БиХ морају бити праћене како би се испунили царински и сигурносни захтјеви и како би биле у складу са националним законодавством”, стоји у образложењу Иницијативе.

БиХ као чланица Свјетске поштанске уније (Universal Postal Union) учествује на конгресима УПУ-а који се организују сваке четири године, а на којем се разматрају и усвајају одговарајући акти. Исто тако свака држава чланица УПУ-а има могућност подношења приједлога измјена и допуна као и захтјева за изузеће из појединих одредби наведених Аката који се усвајају на редовним конгресима.

Поштански оператери су у БиХ већ дуже вријеме наплаћивали поштарине без обзира што су оне већ плаћене у одлазној пошти.

Увођењем овог намета заустављена је експанзија у онлине трговини. Многима више није било исплативо наручивати ситне предмете преко интернет оглашивача, посебно из Кине, јер је накнадна поштарина знатно утицала на његову цијену. Често је цијена поштарина премашивала вриједности пошиљке.

Коментари 0
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    9h 29m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    14h 44m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    4h 12m
    0
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    6h 12m
    2
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    12h 30m
    0