Потрошачи и економисти песимистични: Мало наде да ће ишта бити јефтиније

09.11.2022. 19:46
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Најављено ограничење и смањење цијена робе широке потрошње наредне године у Републици Српској саговорници "Независних" поздрављају, али нису сигурни да ли ће ишта бити могуће од тога.

Подсјећамо, Милорад Додик, још актуелни члан Предсједништва БиХ и новоизабрани предсједник Републике Српске, прије неколико дана најавио је да ће наредне године дио цијена робе широке потрошње бити ограничен, а цијена неких производа смањена.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења грађана ДОН Приједор, рекла је за "Независне" да потрошачи већ дуго очекују да дође до заустављања поскупљења.

- Најављене мјере јесу добре, али имамо најаве да ће додатно поскупјети брашно, струја, да ће расти камате. Колико год се обрадујемо да ће доћи до неког побољшања ситуације, дочекају нас овакве ствари. Подржавамо све мјере власти у Српске које ће омогућити грађанима што квалитетнији живот јер оваква поскупљења, са оваквим примањима, могу довести само до већег сиромаштва - навела је Марићева.

Додала је да потрошачи већ годину и по дана говоре о инфлацији и покушају да се заустави даљи раст цијена.

- Влада је раније донијела одлуку да се зауставе марже, али то није уродило плодом јер су трговци сваку набавку третирали као нову и подизали цијене. Не знамо да ли су била оправдана поскупљења, али подаци инспекције и велики број кажњавања трговачких ланаца довољно говоре. Ако се овако настави, људи неће куповати јер неће имати од чега, бираће само основно без чега не могу - казала је Марићева.

Јован Василић, представник Савеза удружења потрошача Републике Српске и предсједник Удружења потрошача "Звоно" Бијељина, истакао је да су ово све најаве и приче и да се треба нешто конкретно урадити.

- Не знамо да ли ће се то односити само на храну или ће то бити и сви остали производи, јер је све поскупјело. Ипак, овај потез Владе је позитиван и надамо се да ће он поклопити макар инфлацију. Ми апелујемо већ више од годину дана да се ограниче цијене производа, а такве одлуке су у Србији давно донесене - казао је Василић.

Економиста Александар Љубоја рекао је за "Независне" да поједини фактори који утичу на висину цијене појединих врста робе не могу да се спријече локалним дјеловањем.

- На примјер, из угла енергената или транспорта сировина декретом или неким локалним дјеловањем не можете да утичете на те факторе јер су њихове цијене везане за тржиште које је разорено манипулацијама на свјетском нивоу, а цијене енергената су поред манипулације дефинисане геостратешким кретањима у свијету. Ово јесте једна исправна одлука власти у РС да се заштити становништво, али у овом случају мислим да није реално да се то уради зато што ми не утичемо на те цијене. Једино рјешење је повећање примања људи како би се инфлација и раст цијена робе пребродили. До смањења цијена, нажалост, неће доћи, роба ће и у наредном периоду само поскупљивати, те је ово рјешење како би грађани лакше пребродили инфлацију - објашњава Љубоја.

Подсјећамо, једно вријеме у БиХ у оптицају су били укидање акциза на гориво и смањење ПДВ-а на основне животне намирнице, како би цијене готово свих производа биле смањене, међутим то није усвојено.

Коментари 0
Повезане вијести
Како очистити организам од тешке хране Како очистити организам од тешке хране
Како да спријечите бацање хране за празнике? Како да спријечите бацање хране за празнике?
Почело донирање хране која је ослобођена плаћања ПДВ-а Почело донирање хране која је ослобођена плаћања ПДВ-а
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    19h 58m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    22h 17m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    22h 44m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    18h 5m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    18h 9m
    0