Потврђено присуство вируса афричке куге свиња

01.02.2024. 18:00
1
ИЗВОР: srna.rs

У насељу Моштанице на подручју Братунца потврђено је присуство вируса афричке куге свиња, саопштено је из Информативне службе ове општине.

- Одмах по сазнању, приступило се попису свих имања на којима се узгајају свиње, обиљежавању и регистрацији свих необиљежених грла. Након пописа имања и свињских грла, у року од седам дана надлежни ветеринар вршиће надзор свих имања у зараженом подручју - наводи се у саопштењу.

На зараженом подручју одређује се круг од три километра од жаришта у насељеном мјесту, гдје је потврђено присуство болести.

Према утврђеним мјерама, на зараженом подручју забрањује се премјештање и превоз свиња јавним или приватним путевима, осим ако је нужно и ако то одобри ветеринарски инспектор.

- Забрањује се улазак и излаз других домаћих животиња на имања и са имања без одобрења надлежног ветеринарског инспектора. Ове забране ће трајати до даљег, по одлуци надлежног ветеринарског инспектора - наводе из општине Братунац.

Општина Братунац је позвала становнике да, уколико примијете симптоме болести код свиња, обавезно обавијесте надлежног ветеринара из Ветеринарске амбуланте "Вета" како би се правовремено реаговао у случају појаве нових случајева.

Из општине су замолили власнике имања на којима се држе и узгајају свиње да сарађују са надлежним службеним лицима при обиљежавању и регистрацији свиња, у склопу мјера за сузбијање ове заразне болести.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Jelena 02.02.2024. 11:38
    Bravo.Tako se unistava stocni fond. Dalje slijedi, uvoz, Lidl i vjestacko meso.
Повезане вијести
Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера Нова жаришта афричкe кугe свиња пробудила стари страх фармера
Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац Мужјак из „породице Родић“ се из Африке вратио у Братунац
Инжењер телекомуникација за столарским стругом Инжењер телекомуникација за столарским стругом
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    11h 22m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    11h 4m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    11h 58m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    8h 53m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    12h 35m
    1