Potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja

01.02.2024. 18:00
1
IZVOR: srna.rs

U naselju Moštanice na području Bratunca potvrđeno je prisustvo virusa afričke kuge svinja, saopšteno je iz Informativne službe ove opštine.

- Odmah po saznanju, pristupilo se popisu svih imanja na kojima se uzgajaju svinje, obilježavanju i registraciji svih neobilježenih grla. Nakon popisa imanja i svinjskih grla, u roku od sedam dana nadležni veterinar vršiće nadzor svih imanja u zaraženom području - navodi se u saopštenju.

Na zaraženom području određuje se krug od tri kilometra od žarišta u naseljenom mjestu, gdje je potvrđeno prisustvo bolesti.

Prema utvrđenim mjerama, na zaraženom području zabranjuje se premještanje i prevoz svinja javnim ili privatnim putevima, osim ako je nužno i ako to odobri veterinarski inspektor.

- Zabranjuje se ulazak i izlaz drugih domaćih životinja na imanja i sa imanja bez odobrenja nadležnog veterinarskog inspektora. Ove zabrane će trajati do daljeg, po odluci nadležnog veterinarskog inspektora - navode iz opštine Bratunac.

Opština Bratunac je pozvala stanovnike da, ukoliko primijete simptome bolesti kod svinja, obavezno obavijeste nadležnog veterinara iz Veterinarske ambulante "Veta" kako bi se pravovremeno reagovao u slučaju pojave novih slučajeva.

Iz opštine su zamolili vlasnike imanja na kojima se drže i uzgajaju svinje da sarađuju sa nadležnim službenim licima pri obilježavanju i registraciji svinja, u sklopu mjera za suzbijanje ove zarazne bolesti.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Jelena 02.02.2024. 11:38
    Bravo.Tako se unistava stocni fond. Dalje slijedi, uvoz, Lidl i vjestacko meso.
Povezane vijesti
Nova žarišta afričke kuge svinja probudila stari strah farmera Nova žarišta afričke kuge svinja probudila stari strah farmera
Mužjak iz „porodice Rodić“ se iz Afrike vratio u Bratunac Mužjak iz „porodice Rodić“ se iz Afrike vratio u Bratunac
Inženjer telekomunikacija za stolarskim strugom Inženjer telekomunikacija za stolarskim strugom
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    2h 40m
    9
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    22h 49m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    23h 54m
    4
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 24m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    17h 37m
    0