Повећан број кривичних дјела у Сарајеву, највећи број аутомобила украден на Илиџи

19.11.2019. 14:15
0
ИЗВОР: klix.ba

Број кривичних дјела која су почињена на подручју Кантона Сарајево повећан је у септембру ове године за 4,7 посто у односу на исти период 2018. године. Више од пола пријављених особа су повратници у вршењу кривичних дјела.

Највише је почињено кривичних дјела тешке крађе, крађе и посједовања и омогућавања уживања опојних дрога те разбојништава. Пријављено је и чак 26 случајева насиља у породици.

У септембру је забиљежено једно убиство када је у општини Нови Град гушењем и ударцима у главу убијена припадница Граничне полиције БиХ Ирма Форић. За убиство се терети Сенад Басарић који се налази у притвору.

Забиљежен је и један случај покушаја убиства између миграната гдје је малољетни Либијац нанио ножем повреде мигранту из Ирана.

Када је ријеч о илегалној продаји дроге, припадници МУП-а КС су поднијели службене извјештаје против 59 особа од којих је 37 повратника, а 40 их је ухапшено. Полицијски службеници су поднијели извјештај против девет особа које су у више наврата куповале хероин и марихуану од непознатих особа, препакивале је и потом продавале широм КС, а против 50 особа су поднијели извјештај због навођења других особа на уживање опојних дрога или је претресом код њих пронађена дрога као што су хероин, марихуана и екстази. Претресима је пронађено највише марихуане, а потом таблета екстази те амфетамина.

У септембру су тешке крађе највише извршене у стамбеним објектима и то за шест више него у спетембру 2018. године, а отуђено је 13 моторних возила од којих је шест пронађено и враћено власницима. Највише возила је украдено на Илиџи (пет), по три у општинама Нови Град и Ново Сарајево, а по једно у општинама Центар и Вогошћа, наводи се у Информацији о стању криминалитета, јавног реда и мира и сигурности саобраћаја на подручју КС.

Криминалци су отимањем, тргањем и пријетњама отимали мобителе, новац и накит. Највише разбојништава је почињено у Новом Сарајеву - 10 и Новом Граду - осам, а разбојници су пријетили пиштољима, ножем или физичком снагом у пословним просторијама, на бензинским пумпама, у стамбеним објектима, апотекама и спортским кладионицама. Ухапшено је 18 особа.

У наведеном мјесецу пријављено је 12 малољетних особа које су у доби између 14 и 16, те 16 и 18 година. Шестеро су повратници у чињењу кривичних дјела. Осим посједовања и омогућавања уживања опојних дрога, малољетници се терете за разбојништва, покушај убиства, наношење лаких тјелесних повреда и насилничко понашање. Број малољетних делинквената је повећан у односу на исти мјесец 2018. године.

На подручју Кантона Сарајево регистрована су два самоубиства која су извршена вјешањем и скакањем с висине. Самоубиства су извршена на подручју општина Центар и Нови Град, а извршиоци су мушкарац старосне доби 66 и жена старосне доби 43 године.

Регистрован је и повећан број саобраћајних несрећа - 813 у којима је  било 99 повријеђених особа. Смањен је број саобраћајних несрећа на подручју општина Нови Град, Илиџа, Вогошћа и Хаџићи.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    21h 0m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    11h 41m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    21h 0m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    17h 14m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    7h 53m
    0