Povećan broj krivičnih djela u Sarajevu, najveći broj automobila ukraden na Ilidži

19.11.2019. 14:15
0
IZVOR: klix.ba

Broj krivičnih djela koja su počinjena na području Kantona Sarajevo povećan je u septembru ove godine za 4,7 posto u odnosu na isti period 2018. godine. Više od pola prijavljenih osoba su povratnici u vršenju krivičnih djela.

Najviše je počinjeno krivičnih djela teške krađe, krađe i posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga te razbojništava. Prijavljeno je i čak 26 slučajeva nasilja u porodici.

U septembru je zabilježeno jedno ubistvo kada je u opštini Novi Grad gušenjem i udarcima u glavu ubijena pripadnica Granične policije BiH Irma Forić. Za ubistvo se tereti Senad Basarić koji se nalazi u pritvoru.

Zabilježen je i jedan slučaj pokušaja ubistva između migranata gdje je maloljetni Libijac nanio nožem povrede migrantu iz Irana.

Kada je riječ o ilegalnoj prodaji droge, pripadnici MUP-a KS su podnijeli službene izvještaje protiv 59 osoba od kojih je 37 povratnika, a 40 ih je uhapšeno. Policijski službenici su podnijeli izvještaj protiv devet osoba koje su u više navrata kupovale heroin i marihuanu od nepoznatih osoba, prepakivale je i potom prodavale širom KS, a protiv 50 osoba su podnijeli izvještaj zbog navođenja drugih osoba na uživanje opojnih droga ili je pretresom kod njih pronađena droga kao što su heroin, marihuana i ekstazi. Pretresima je pronađeno najviše marihuane, a potom tableta ekstazi te amfetamina.

U septembru su teške krađe najviše izvršene u stambenim objektima i to za šest više nego u spetembru 2018. godine, a otuđeno je 13 motornih vozila od kojih je šest pronađeno i vraćeno vlasnicima. Najviše vozila je ukradeno na Ilidži (pet), po tri u opštinama Novi Grad i Novo Sarajevo, a po jedno u opštinama Centar i Vogošća, navodi se u Informaciji o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području KS.

Kriminalci su otimanjem, trganjem i prijetnjama otimali mobitele, novac i nakit. Najviše razbojništava je počinjeno u Novom Sarajevu - 10 i Novom Gradu - osam, a razbojnici su prijetili pištoljima, nožem ili fizičkom snagom u poslovnim prostorijama, na benzinskim pumpama, u stambenim objektima, apotekama i sportskim kladionicama. Uhapšeno je 18 osoba.

U navedenom mjesecu prijavljeno je 12 maloljetnih osoba koje su u dobi između 14 i 16, te 16 i 18 godina. Šestero su povratnici u činjenju krivičnih djela. Osim posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, maloljetnici se terete za razbojništva, pokušaj ubistva, nanošenje lakih tjelesnih povreda i nasilničko ponašanje. Broj maloljetnih delinkvenata je povećan u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Na području Kantona Sarajevo registrovana su dva samoubistva koja su izvršena vješanjem i skakanjem s visine. Samoubistva su izvršena na području opština Centar i Novi Grad, a izvršioci su muškarac starosne dobi 66 i žena starosne dobi 43 godine.

Registrovan je i povećan broj saobraćajnih nesreća - 813 u kojima je  bilo 99 povrijeđenih osoba. Smanjen je broj saobraćajnih nesreća na području opština Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Hadžići.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu Finska raspisala potjernicu, a osumnjičeni uhapšen u Sarajevu
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    12h 25m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    12h 7m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    13h 1m
    6
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    9h 56m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    8h 58m
    0