Повећан обухват дјеце која имају право на бесплатне уџбенике

29.06.2023. 15:53
1
ИЗВОР: srna.rs

Влада Републике Српске усвојила је данас одлуку о повећању обухвата дјеце која остварују право на бесплатне уџбенике од петог до деветог разреда, те ће они бити обезбијеђени и за кориснике права на додатак за помоћ и његу другог лица, као и за дјецу кориснике права на личну инвалиднину у складу са Законом о социјалној заштити.

За бесплатне уџбенике у наредној школској години из буџета Републике Српске биће издвојено 5.700.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У складу са важећим закључцима Народне скупштине Републике Српске и мјерама дефинисаним Популационом политиком Српске за школску 2023/2024. годину, биће обезбијеђени уџбеници за све ученике од првог до четвртог разреда основних школа, за све ученике основних школа који су побједници републичког такмичења у школској 2022/2023. години /односи се и на ученике музичких школа/ и за ученике од петог до деветог разреда који су треће и наредно дијете по реду рођења у породици са троје и више дјеце.

Министарство просвјете и културе од школске 2007/2008. године у континуитету обезбјеђује бесплатне уџбенике за све већи број ученика основних школа у Српској, наведено је у Информацији о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за ученике основних школа за школску 2023/2024. годину, коју је данас усвојила Влада.

Министарство породице, омладине и спорта обезбиједиће бесплатне уџбенике за одличне ученике из породица са четворо и више дјеце, и то за ученике од петог до деветог разреда.

Влада Српске задужила је Министарство породице, омладине и спорта и Министарство просвјете и културе да потпишу протокол о сарадњи с циљем дефинисања обавеза по питању обезбјеђивања бесплатних уџбеника.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Ivan 29.06.2023. 16:18
    Koja je ovo budalastina i manipulacija! Dobije besplatno udzbenike neko ko moze da ih kupi na desetine, a takvi se najcesce najvise i interesuju po skolama! :) Neko, sa druge strane, ima "nesreću" da ima dijete 8. i npr. 2. srednje i teška je socijalna kategorija, al eto djeca nisu odlična i ima "samo" dvoje i ne dobija nista! Plus, koliko koštaju udžbenici za 1. razred, a koliko za 9ti?!!! Opet nestručno trošenje budžetskig novca!
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 14m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 21m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 3m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 41m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 13m
    0