Познато колико је медицинара напустило БиХ за седам година

18.08.2022. 17:59
1
ИЗВОР: buka.rs

Све су чешћа упозорења и из здравствених установа, посебно синдиката, да им недостаје кадра.

У прва четири мјесеца ове године  из БиХ је само у Њемачку отишло 162 медицинских сестара и техничара, што је 19 више него лани – подаци су Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Ово су подаци само једне институције  које посредују у запошљавању медицинских сестара И техничара иностранству, и која не располаже подацима колико им се придружило љекара, јер се Споразум о запошљавању радника између БиХ и Њемачке односи само на медицинаре са средњом медицинском школом.

Колико је ситуација дрматична говори још један податак Агенције-  само у периоду од 7 година, од 2013. до 2020. године, у Њемачку је отишло радити 5.858 медицинских радника и његоватеља!

Нажалост тачна евиденција љекара који су напустили БиХ не постоји, међутим, илустрације ради наведимо да  податке Љекарске коморе ФБиХ,  који кажу да је БиХ је само у 2018. напустило 267 љекара. Годину раније тај број био је већи јер су БиХ напустила 362 љекара с подручја ФБиХ!

Да је ситуација лоша потврђују и посљедња истраживањима Свјетске здравствене организације која кажу да најмањи број љекара у односу на број становника на нивоу државе имају Албанија и Босни и Херцеговина. Тако у Албанији на 100.000 долази 120 љекара, што је најлошији омјер у цијелој Европи, док у Босна и Херцеговина на 100. 000 становника долази 160 љекара. Поређења ради просјек ЕУ је 362 љекара на 100.000 становника.

У истраживању које je Бука провела у години прије пандемије болнице у БиХ су вапиле за анестезиолозима, хирурзима, патолозима, радиолозима, педијатрима и психијатрима, због чега се неријетко дешавало да су пацијенти у клиничким центрима који дјелују у БиХ мјесецима морали чекати на специјалистичке прегледе.

Болници Градишка и сада недостају радиолози, љекари интерне медицине и анестезиолози.

Дом здравља Приједор је једно вријеме био принуђен привремено смањити број долазака доктора у теренске амбуланте породичне медицине. Тврдили су да би проблем био ријешен запошљавањем нових љекара, али њих једноставно нема на бироу.

Зворнички Дом здравља је само у прва два мјесеца ове године напустило пет доктора опште медицине и један специјалиста породичне медицине.

А да је здравство у огромним проблемима, да кадар масовно одлази, да су обим посла и одговорности  огромни, док истовремено технички и технолошки уопште нисмо напредовали, за  Буку је још раније изјавио Горан Бјековић из Болнице у Зворнику и члан Главног одбора Струковног синдиката доктора медицине РС.

Каже да иако нико не располаже тачним подацима колико је љекара напустило Републику Српску или БиХ, ради се о великим бројкама.

Разлози за одлазак су вишеструки, истиче, – лоши услови рада, лоше плате, катастрофалан однос власти и институција према медицинском кадру, па по завршетку школовања млади немају никакав мотив да се овдје запосле, а они који раде, размишљају само да оду, или су већ отишли.

- Људи више немају сигурност у неку будућност овдје. Све је постало несигурно, а подцјењивачки однос власти сувишно је и коментарисати. Више чак ни нема најава да ће бити боље, све је горе и горе. Здравство је у све већој дубиози, обим посла и одговорности су огромни, технички и технолошки уопште нисмо напредовали. Ми у болници Зворник највише се бавимо траумом – удеси, падови, повреде на раду, и ми пацијенте оперишемо техникама које смо радили прије 30, 40, па и 50 година. Комплетно здравство не напредује, нешто мало одскаче УКЦРС, али и то је мало, а и они имају недостатак кадра - истиче Бјековић и додаје да је застрашујуће што домаће власти не раде ништа како би понудиле алтернативу.

Напомиње и да би ситуација била далеко гора да земље са енглеским говорним подручјем траже медицински кадар, као што то раде Аустрија и Њемачка.

Стога је и даље најдоминантнији одлазак медицинских сестара и техничара, а ипак нешто мањи љекара.

Љекари из Републике Српске се, додаје, често одлучују и за одлазак у ФБиХ и Србију.

Поприлично алрмантнна ситуација са медицинским кадром била је разлог и што је на посљедњем Савјету за здравље Републике Српске договорено да до краја љета свим здравственим установама буде упућен допис да одговоре какво је стање кадра и шта им је потребно.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Www 19.08.2022. 07:46
    A i ovi što su ostali , bolje bi bilo za nas da su otišli,čast izuzecima
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    8h 51m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    11h 10m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    11h 37m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    14h 17m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    7h 2m
    0