"Прајм" се повлачи са тржишта Српске

27.11.2023. 10:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Републичка инспекција за храну повлачи са тржишта Републике Српске производ "Прајм хидратејшн" /Prime Hidration/, а у складу са Законом о храни којим је прописано да је забрањено прометовати храну обогаћену нутријентима која није уписана у одговарајући регистар.

Из Инспектората Републике Српске позивају трговце да, уколико до сада нису информисани о повлачењу производа, не чекају долазак инспектора и самостално уклоне производ из промета.

Контрола пет узорака безалкохолног пића "Прајм" показала је да декларација производа, која је обиљежена на једном од језика у службеној употреби у Републици Српској, није усклађена са важећом законском регулативом и са оригиналном декларацијом, односно на њој нису наведени сви потребни подаци.

Утврђено је да производ "Прајм хидратејшн" који се по свом саставу сврстава у храну обогаћену нутријентима, није уписан у Регистар хране обогаћене нутријентима који води Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, а што је законска обавеза.

Храна обогаћена нутријентима је храна којој се додају витамини, минерали и остале материје са одређеним хранљивим или физиолошким ефектом која није витамин или минерал.

Сваки субјекат у пословању храном прије стављања на тржиште Републике Српске хране за посебне прехрамбене потребе, додатака исхрани и хране обогаћене нутријентима обавезан је да поднесе Министарству захтјев за упис хране за посебне прехрамбене потребе, додатка исхрани и хране обогаћене нутријентима у Регистар хране за посебне прехрамбене потребе, Регистар додатака исхрани и Регистар хране обогаћене нутријентима.

У дијелу оцјене здравствене исправности, анализом је утврђено да су вриједности испитиваних параметара у границама референтних вриједности дефинисаних важећим правилницима.

Из Инспектората подсјећају да је контролама у продајним објектима и приликом увоза утврђено да се на тржишту Републике Српске не налази производ "Прајм енерџи" /Prime Energy/ који је претходно забрањен у Словенији и Хрватској, а код којег је утврђено да у себи садржи Л-теанин што није допуштено у безалкохолним пићима.

Коментари 0
Повезане вијести
Са тржишта повучена женска торба из "Пепка" Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
У Републици Српској пронађене опасне чоколаде У Републици Српској пронађене опасне чоколаде
Са тржишта БиХ повлаче се плочице млијечне чоколаде “милка орео” Са тржишта БиХ повлаче се плочице млијечне чоколаде “милка орео”
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 59m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    12h 19m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 43m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    1h 32m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    1h 26m
    0