Представљена технологија за електронско гласање на изборима, политичка воља на испиту

15.06.2023. 21:48
0
ИЗВОР: klix.ba

У Сарајеву је данас почела дводневна постизборна конференција „Општи избори 2022. - Изазови и научене лекције“, а присутни су, између осталог, имали прилику видјети нову технологију и модел савременог електронског гласања коју јавност у БиХ већ дужи низ година очекује.

На конференцији се могло видјети како то у пракси функционише, те се увјерити у бројне бенефите ове технологије која би значајно побољшала услове и квалитету спровођења избора у БиХ.

Електронски начин гласања пружа бројне предности као што су брже пребројавање гласова, смањење могућности грешака, али и побољшање укупне ефикасности изборног процеса.

Свакако да то захтијева пажљиво планирање и сигурносне мјере како би се осигурала вјеродостојност и транспарентност изборног процеса, али уколико је заједнички циљ побољшање изборног циклуса, јасно је да је то будућа неминовност.

Слика

Фото: klix.ba

Увођење електронског гласања захтијева техничку инфраструктуру, обуку особља али и едукацију бирача.

Ипак, пакет за заштиту интегритета избора којим ће се омогућити техничке измјене Изборног закона и спровођења електронског гласања зависи од политичке воље, или на крају од потенцијалне одлуке високог представника који има могућност мјењати изборне законе и начине гласања.

Опште је познато да су изборне неправилности толико распрострањене да је наметање електронског гласања и увођење скенера на биралиштима нужда без које неће бити испоштована демократска воља грађана.

Тим поводом, „Кликс“ је разговарао са Ернесом Јусовићем, вршиоцем дужности извршног директора у Секретаријату Удружења изборних званичника БиХ.

Удружење у којем Јусовић ради је невладина организација која је настала 1999. године и до данас њена основна јединица је свакако бављење пројектима везаним за изборе, али како су године одмицале, удружење се почело бавити са другим пројектима као што су едукација младих у средњим школама, пројекти млади за младе, први пут гласаш итд.

Јусовић је истакао да овај модел електронског гласања млађим људима изгледа поприлично једноставно, али да ће ипак требати времена за прилагођавање.

- Централна изборна комисија БиХ ће ускоро направити један 'пилот' пројекат са одређеним фирмама у неколико општина, те ће бити преко 100 бирачких одбора укључено у пројекат да се управо види како реагују људи. У принципу тај би процес ишао постепено - рекао је за „Кликс“.

Наводи да би то највјероватније ишло сличним путем као што је било у Албанији, гдје су на неколико стотина бирачких мјеста тестирали овај систем.

- Они су само имали ту електронску опрему, скенере, чак и машине које шаљу директно и они су у принципу испробали да ли то ради онако како су они то замислили. Да се разумијемо, свугдје има проблема, машина може заказати, нестане струје, али најважнија ствар је да се избјегне то дупло гласање, али и остале неправилности - поручио је.

Слика

Фото: klix.ba

Наглашава да је то круцијална ствар јер кад се погрешно гласа, апарат сигналише погрешно гласање и аутоматски јавља надлежним да није уреду.

Поручује да комплетна промјена није могућа без политичке воље.

- Јасно је свима да ово прво мора проћи у Парламенту БиХ. Да ли ту има воље, има ли жеље да се то уради, то је сада нека друга прича - истиче.

На питање када би могла бити покренута процедура за усвајање овог начина гласања, Јусовић на крају наводи да су они чак прије девет година радили једну сличну инцијативу.

- Тада је дошло пет фирми и презентирало је своју опрему. Прије девет година ми смо Парламенту БиХ показали шта се може урадити. Ми имамо домаће компаније које се све више интересују за то и гдје би се оне могле укључити у то. Нажалост, не можемо се нигдје помјерити док Парламент БиХ не донесе закључке. То вјерујете не зна нити ЦИК, ни Удружење изборних званичника - закључио је Јусовић.

Ову представљену опрему, направила је компанија „Smartmatic“ која помаже изборним комисијама у више од 30 земаља да модернизирају своје изборе.

Користећи технологију дизајнирану и развијену од стране „Smartmatic“, ове изборне комисије су забиљежиле више од 6,5 милијарди гласова без икаквих сигурносних пропуста.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржана конференција поводом обиљежавања 28. годишњице од страдања у "Олуји" Одржана конференција поводом обиљежавања 28. годишњице од страдања у "Олуји"
Свечано отворене 67. „ЕТРАН“ конференција и 10. „ИцЕТРАН“ конференције у Источном Сарајеву (ФОТО) Свечано отворене 67. „ЕТРАН“ конференција и 10. „ИцЕТРАН“ конференције у Источном Сарајеву...
Новинарима није исто добити “плаву” или “розе” коверту Новинарима није исто добити “плаву” или “розе” коверту
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    21h 1m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    6h 34m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    21h 11m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    6h 40m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    6h 38m
    0