Представнички дом подржао Приједлог о поврату ПДВ-а за куповину прве некретнине

22.10.2024. 18:51
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине једногласно је усвојио у првом читању Приједлог закона о порезу на додату вриједност, којим се предвиђа поврат ПДВ-а држављанима БиХ са мјестом пребивалишта у БиХ за куповину првог стана, односно објекта за становање.

Замјеник предсједавајућег Дома Денис Звиздић (НиП) похвалио је иницијативу и честитао предлагачима на изради законског приједлога, али и указао да постоје неки појмови који нису најбоље дефинисани.

- Бојим се да могу направити проблем у проведби овога закона - рекао је Звиздић.

Посланик ПДП-а Борислав Бореновић рекао је да је овај приједлог веома значајан и да треба младим људима помоћи да обезбиједе кров над главом, те је предложио да се, осим куповине стамбене јединице, уврсти и могућност градње прве стамбене јединице, као и да се квадратура уврсти у закон, а не само у образложење.

Министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић рекао је да је овај приједлог закона усклађен са комплексним пореским системом БиХ. Истакао је да овај законски приједлог треба да се појави у форми у којој је и предложен због различитих евиденција и комплексности пореског система БиХ.

Амиџић, који је и предсједник Управног одбора УИОБиХ, навео је да се овај законски приједлог у фебруару нашао на сједници Управног одбора како би био упућен Савјету министара и редовном процедуром у ПСБиХ. Говорећи о моменту поврата ПДВ, министар Амиџић је навео да није могућ поврат док се не заврши објекат и не добије употребна дозвола.

Министар је рекао да је добар приједлог о забрани промета некретнином на коју је враћен ПДВ десет година, те додао да ће се водити посебна евиденција за оне који ову могућност искористе преко брачног друга.

Током расправе истакнуто је да у БиХ тренутно има много нелегално стеченог новца који се најлакше "пере" куповином некретнина. Стога, како је речено, треба бити веома опрезан у дефинисању закона. Проблематизовано је и непостојање регистра станова у БиХ према којим би се утврдило да ли неко купује прву некретнину.

- Даћемо подршку, али уколико се догоди да ће и коначна рјешења без сумње увести кроз овај закон у статус дискриминираних особа огроман број људи или читаве категорије, онда унапријед кажемо да таква рјешења која ће дискриминирати људе нећемо подржати - рекао је Сафет Кешо (СДА), преноси Ослобођење.

Коментари 0
Повезане вијести
Општинама и градовима у Српској дозначено мање средстава од ПДВ-а Општинама и градовима у Српској дозначено мање средстава од ПДВ-а
Бабаљ: Нека СНСД објасни занатлијама зашто прије хране за своју породицу, морају да плате ПДВ Зорану Тегелтији Бабаљ: Нека СНСД објасни занатлијама зашто прије хране за своју породицу, морају да плате ...
Бабаљ: „СНСД повећао буџет свим државним институцијама на штету Републике Српске“ Бабаљ: „СНСД повећао буџет свим државним институцијама на штету Републике Српске“
Најчитаније
  • Земни остаци Јована Дучића сахрањени у Требињу
    21h 59m
    8
  • Родитељ гађао флашом директора школе зато што није могао да довезе дијете до саме школе!?
    17h 17m
    0
  • Са тржишта БиХ се повлачи аргета паштета чији је рок 10. септембар 2027. године
    15h 40m
    0
  • Бора Станковић - "Сликар" пролазности живота и људске трагике
    16h 11m
    0
  • СИПА ухапсила пет особа
    20h 33m
    0