Према анкетама Милановић испред Китаровићеве пред гласање у другом кругу

25.12.2019. 11:05
0
ИЗВОР: Srna

Прва анкета пред други круг предсједничких избора у Хрватској показује да Зоран Милановић, кандидат СДП, добија више гласова од Колинде Грабар Китаровић, кандидата ХДЗ и садашњег предсједника државе.

Према резултатима истраживања које је спровео “Ипсос” телефонским путем на 1.027 анкетираних, Милановић је добио 48,4 одсто гласова, а Китаровићева 41,1 одсто, док 10,4 одсто још није одлучило за кога ће гласати.

Милановић би могао да рачуна на 100 одсто гласова оних који су бирали у првом кругу Дарија Јуричана и Дејана Ковача, затим на 86 одсто гласача Далије Орешковић и 80 одсто гласача Катарине Пеовић, 69 одсто бирача Мислава Колакушића, те 63 одсто бирача Ивана Пернара.

Кандидат СДП може рачунати и на готово трећину гласача Мирослава Шкоре, који је привукао велики број традиционалних бирача ХДЗ у првом кругу.

Китаровићева може рачунати на 64 одсто бирача Шкоре.

Милановић, према овој анкети, урађеној за потребе Телевизије Нова, добија 51 одсто гласова младих до 29 година, али и 60 одсто бирача од 30 до 44 године.

Он може рачунати и на 56 одсто бирача са високом стручном спремом и 52 одсто бирача у градовима.

Китаровићева може рачунати на већину бирача од 45 до 59 година, њих 52 одсто. Особе са слабијим образовањем већином бирају Китаровићеву.

Други круг предсједничких избора у Хрватској биће одржан 5. јануара.

Коментари 0
Повезане вијести
Упозорење на олује широм региона, метеоаларм упаљен и за дио БиХ Упозорење на олује широм региона, метеоаларм упаљен и за дио БиХ
Ухапшен јер је написао “Србе на врбе” и “УЧК” Ухапшен јер је написао “Србе на врбе” и “УЧК”
Невријеме направило хаос у Хрватској: Погинуо купач у Јадрану Невријеме направило хаос у Хрватској: Погинуо купач у Јадрану
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  12h 22m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  14h 11m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  18h 53m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  16h 47m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  8h 43m
  0