Prema anketama Milanović ispred Kitarovićeve pred glasanje u drugom krugu

25.12.2019. 11:05
0
IZVOR: Srna

Prva anketa pred drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj pokazuje da Zoran Milanović, kandidat SDP, dobija više glasova od Kolinde Grabar Kitarović, kandidata HDZ i sadašnjeg predsjednika države.

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo “Ipsos” telefonskim putem na 1.027 anketiranih, Milanović je dobio 48,4 odsto glasova, a Kitarovićeva 41,1 odsto, dok 10,4 odsto još nije odlučilo za koga će glasati.

Milanović bi mogao da računa na 100 odsto glasova onih koji su birali u prvom krugu Darija Juričana i Dejana Kovača, zatim na 86 odsto glasača Dalije Orešković i 80 odsto glasača Katarine Peović, 69 odsto birača Mislava Kolakušića, te 63 odsto birača Ivana Pernara.

Kandidat SDP može računati i na gotovo trećinu glasača Miroslava Škore, koji je privukao veliki broj tradicionalnih birača HDZ u prvom krugu.

Kitarovićeva može računati na 64 odsto birača Škore.

Milanović, prema ovoj anketi, urađenoj za potrebe Televizije Nova, dobija 51 odsto glasova mladih do 29 godina, ali i 60 odsto birača od 30 do 44 godine.

On može računati i na 56 odsto birača sa visokom stručnom spremom i 52 odsto birača u gradovima.

Kitarovićeva može računati na većinu birača od 45 do 59 godina, njih 52 odsto. Osobe sa slabijim obrazovanjem većinom biraju Kitarovićevu.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj biće održan 5. januara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Eksplozija na gradilištu u Hrvatskoj, teško povrijeđen radnik iz BiH Eksplozija na gradilištu u Hrvatskoj, teško povrijeđen radnik iz BiH
Ledo "zaledio" i Zagreb, sele pogon u Srbiju Ledo "zaledio" i Zagreb, sele pogon u Srbiju
Krijumčari iz BiH vozilima odvalili rampu na granici sa Hrvatskom Krijumčari iz BiH vozilima odvalili rampu na granici sa Hrvatskom
Najčitanije
 • Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave
  18h 45m
  1
 • Udruženje "Grobari Pale" organizuje još jednu božićnu humanitarnu akciju
  19h 49m
  0
 • U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života
  20h 21m
  0
 • Imam poziva da se od lovačkih sekcija prave vojne formacije
  11h 33m
  5
 • Požar na objektu bivšeg hotela Kristal
  10h 45m
  0