Премијера документарног филма поводом хуманитарне акције за Тијану Радовић

26.09.2022. 22:00
0
ИЗВОР: srna.rs

У Братунцу је вечерас приказан документарни филм "А сад се спушта вече", аутора Маја Новаковић из ове општине, који је добио 52 награде на фестивалима документарног филма широм свијета, а приход од улазница биће уплаћен за лијечење Братунчанке Тијане Радовић која болује од леукемије.

Филм је вечерас премијерно приказан у биоскопској сали Дома културе у Братунцу, у родном мјесту ауторке, која је одлучила да ово буде хуманитарно приказивање.

- Била сам на многим позорницама, али је јединствен осјећај свој филм представити у свом граду - рекла је Новаковићева додавши да је веома задовољна како је домаћа публика прихватила филм.

Она је рекла да је главна инспирација било њено дјетињство.

- Филм приказује живот двије баке које живе изоловано на брдима између Братунца и Сребренице и говори о њиховој свакодневници. Истиче се и нематеријална културна баштина кроз приказ бајалица и ритуала против временских непогода - рекла је Новаковићева.

Филм који говори о односу човјека и природе у заборављеним временима одушевио је људе широм свијета, а заправо је првенац историчарке умјетности Маје Новаковић која је у њега уткала своја сјећања на дјетињство, однос са селом гдје је одрасла, али и однос са људима и природом.

Она је са својим првенцем постала препозната у свијету филма за врло кратко вријеме, чак је била у номинацији за Оскара, што је изузетан успјех за њу која на један посебан начин промовише Братунац и своје село Побрђе.

За Тијанино лијечење на клиници у Болоњи потребно је обезбиједити 160.000 евра и у Братунцу и сусједним општинама покренута је широка активност за прикупљање средстава и организују се разни хуманитарни садржаји с тим циљем.

Грађани су се у великом броју одазвали на премијеру да виде тај вишеструко награђивани филм који говори о животу двије баке у напуштеним селима, а уједно су дали свој прилог за Тијанино лијечење.

Коментари 0
Повезане вијести
Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Са вјером у Веру – Одржано хуманитарно вече за нашу суграђанку (ФОТО) Са вјером у Веру – Одржано хуманитарно вече за нашу суграђанку (ФОТО)
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 55m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 9m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 59m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    6h 24m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    17h 14m
    0