Premijera dokumentarnog filma povodom humanitarne akcije za Tijanu Radović

26.09.2022. 22:00
0
IZVOR: srna.rs

U Bratuncu je večeras prikazan dokumentarni film "A sad se spušta veče", autora Maja Novaković iz ove opštine, koji je dobio 52 nagrade na festivalima dokumentarnog filma širom svijeta, a prihod od ulaznica biće uplaćen za liječenje Bratunčanke Tijane Radović koja boluje od leukemije.

Film je večeras premijerno prikazan u bioskopskoj sali Doma kulture u Bratuncu, u rodnom mjestu autorke, koja je odlučila da ovo bude humanitarno prikazivanje.

- Bila sam na mnogim pozornicama, ali je jedinstven osjećaj svoj film predstaviti u svom gradu - rekla je Novakovićeva dodavši da je veoma zadovoljna kako je domaća publika prihvatila film.

Ona je rekla da je glavna inspiracija bilo njeno djetinjstvo.

- Film prikazuje život dvije bake koje žive izolovano na brdima između Bratunca i Srebrenice i govori o njihovoj svakodnevnici. Ističe se i nematerijalna kulturna baština kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda - rekla je Novakovićeva.

Film koji govori o odnosu čovjeka i prirode u zaboravljenim vremenima oduševio je ljude širom svijeta, a zapravo je prvenac istoričarke umjetnosti Maje Novaković koja je u njega utkala svoja sjećanja na djetinjstvo, odnos sa selom gdje je odrasla, ali i odnos sa ljudima i prirodom.

Ona je sa svojim prvencem postala prepoznata u svijetu filma za vrlo kratko vrijeme, čak je bila u nominaciji za Oskara, što je izuzetan uspjeh za nju koja na jedan poseban način promoviše Bratunac i svoje selo Pobrđe.

Za Tijanino liječenje na klinici u Bolonji potrebno je obezbijediti 160.000 evra i u Bratuncu i susjednim opštinama pokrenuta je široka aktivnost za prikupljanje sredstava i organizuju se razni humanitarni sadržaji s tim ciljem.

Građani su se u velikom broju odazvali na premijeru da vide taj višestruko nagrađivani film koji govori o životu dvije bake u napuštenim selima, a ujedno su dali svoj prilog za Tijanino liječenje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Pravoslavno humanitarno udruženje „Sveti Sava“ sa Pala organizovalo vaskršnju humanitarnu akciju (FOTO) Pravoslavno humanitarno udruženje „Sveti Sava“ sa Pala organizovalo vaskršnju humanitarnu ak...
Vaskršnja akcija pomoći socijalno ugroženom stanovništvu Istočnog Sarajeva Vaskršnja akcija pomoći socijalno ugroženom stanovništvu Istočnog Sarajeva
Kupi kilometre, podrži Nevena Tuševljaka i pomozi rad Fondacije “Sveti Vukašin” Kupi kilometre, podrži Nevena Tuševljaka i pomozi rad Fondacije “Sveti Vukašin”
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    23h 0m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    17h 45m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    14h 44m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    15h 56m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    14h 50m
    0