Премијерно промовисана књига "Крст на крижу два" Ратка Дмитровића

10.12.2023. 19:10
0
ИЗВОР: srna.rs

У оквиру Међународног фестивала малих сцена и монодраме Републике Српске вечерас је у Источном Сарајеву премијерно представљена књига "Крст на крижу два", аутора Ратка Дмитровића, са допуњеним прилозима за боље разумијевање српско-хрватских односа.

Дмитровић је рекао Срни да су српско-хрватски односи са историјатом и случајевима који су готово у потпуности непознати или су дјелимично познати са надградњом онога што је истражујући открио, наводећи да је ту прича о поријеклу и о сахрани Оливера Драгојевића.

Он је истакао и причу о познатом брачном пару историчара, који су деведесетих година запаљени у свом стану у Загребу, што је тада прошло незапажено, да би истражујући о томе дошао до сазнања да су њих двоје објавили двије књиге о Независној Држави Хрватској, што не мора да буде разлог њиховог убиства, али је свакако интересантно.

- Има још скоро 90 таквих прича у `Крсту на крижу два`. Књига је веома тражена иако је ово вечерас прва права промоција. И она доживљава судбину прве да у пропагандном смису иде од уста до уста - рекао је Дмитровић.

Он је напоменуо да послије објављивања књиге "Крст на крижу" није имао идеју да ради на другом дијелу док није видио реакцију читалаца, што га је, како је навео, апсолутно изненадило, јер тако нешто није ни приближно очекивао.

- Реакција публике је била први мотив, па онда и питања људи које знам и не знам када ћу урадити наставак књиге. Од прве књиге ми је остала око четвртина текста који је ушао у другу књигу, док сам на остатку радио годину и по дана. Мислим да у другом делу нема ниједног текста који је макар делимично објављен – нагласио је Дмитровић.

Он је додао да је на почетку очекивао да ће "Крст на крижу" имати око 400 страна, али да је на крају то изашло на 530, колико је имала и прва књига.

У оквиру овог фестивала синоћ је одржана промоција књиге "Посљедња ноћ фра-бега Иве Андрића", аутора Мирослава Јанковића.

Сутра, посљедњег дана Међународног фестивала малих сцена и монодраме, од 13.00 часова публици ће се представити "Арт кварт" из Крагујевца са монодрамом "Живот пише љубавне романе" коју изводи Јасмина Димитријевић.

Истог дана од 18.00 часова на програму је Прво приградско позориште "Пулс театар" из Лазаревца са монодрамом "Е, не дам бре" коју игра Маја Софронијевић.

Увече, од 20.00 часова публици ће се представити "Дис театар младих" из Бањалуке са представом "Ја /о/ мени" у режији Велимира Тече, у извођењу Мине Лазаревић и Срђана Ивановића.

Након тога је предвиђено уручење награда и свечано затварање фестивала.

Све представе и монодраме изводе се у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе Србије, град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а пријатељи Матична библиотека Источно Сарајево и Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Представљене ратне приче Небојше Јеврића у Палама Представљене ратне приче Небојше Јеврића у Палама
Сутра промоција књиге „Загледана у стијену“ у Источном Сарајеву Сутра промоција књиге „Загледана у стијену“ у Источном Сарајеву
На Сокоцу промовисана књига Ене Вуковић На Сокоцу промовисана књига Ене Вуковић
Најчитаније
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  11h 52m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  23h 57m
  6
 • Зашто је добро пити воду с ђумбиром и лимуном
  5h 34m
  0
 • Портал Катера вам доноси текстове о настанку и развоју Српског Сарајева
  9h 4m
  6
 • Земљотрес у БиХ
  3h 43m
  0