Premijerno promovisana knjiga "Krst na križu dva" Ratka Dmitrovića

10.12.2023. 19:10
0
IZVOR: srna.rs

U okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Republike Srpske večeras je u Istočnom Sarajevu premijerno predstavljena knjiga "Krst na križu dva", autora Ratka Dmitrovića, sa dopunjenim prilozima za bolje razumijevanje srpsko-hrvatskih odnosa.

Dmitrović je rekao Srni da su srpsko-hrvatski odnosi sa istorijatom i slučajevima koji su gotovo u potpunosti nepoznati ili su djelimično poznati sa nadgradnjom onoga što je istražujući otkrio, navodeći da je tu priča o porijeklu i o sahrani Olivera Dragojevića.

On je istakao i priču o poznatom bračnom paru istoričara, koji su devedesetih godina zapaljeni u svom stanu u Zagrebu, što je tada prošlo nezapaženo, da bi istražujući o tome došao do saznanja da su njih dvoje objavili dvije knjige o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, što ne mora da bude razlog njihovog ubistva, ali je svakako interesantno.

- Ima još skoro 90 takvih priča u `Krstu na križu dva`. Knjiga je veoma tražena iako je ovo večeras prva prava promocija. I ona doživljava sudbinu prve da u propagandnom smisu ide od usta do usta - rekao je Dmitrović.

On je napomenuo da poslije objavljivanja knjige "Krst na križu" nije imao ideju da radi na drugom dijelu dok nije vidio reakciju čitalaca, što ga je, kako je naveo, apsolutno iznenadilo, jer tako nešto nije ni približno očekivao.

- Reakcija publike je bila prvi motiv, pa onda i pitanja ljudi koje znam i ne znam kada ću uraditi nastavak knjige. Od prve knjige mi je ostala oko četvrtina teksta koji je ušao u drugu knjigu, dok sam na ostatku radio godinu i po dana. Mislim da u drugom delu nema nijednog teksta koji je makar delimično objavljen – naglasio je Dmitrović.

On je dodao da je na početku očekivao da će "Krst na križu" imati oko 400 strana, ali da je na kraju to izašlo na 530, koliko je imala i prva knjiga.

U okviru ovog festivala sinoć je održana promocija knjige "Posljednja noć fra-bega Ive Andrića", autora Miroslava Jankovića.

Sutra, posljednjeg dana Međunarodnog festivala malih scena i monodrame, od 13.00 časova publici će se predstaviti "Art kvart" iz Kragujevca sa monodramom "Život piše ljubavne romane" koju izvodi Jasmina Dimitrijević.

Istog dana od 18.00 časova na programu je Prvo prigradsko pozorište "Puls teatar" iz Lazarevca sa monodramom "E, ne dam bre" koju igra Maja Sofronijević.

Uveče, od 20.00 časova publici će se predstaviti "Dis teatar mladih" iz Banjaluke sa predstavom "Ja /o/ meni" u režiji Velimira Teče, u izvođenju Mine Lazarević i Srđana Ivanovića.

Nakon toga je predviđeno uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala.

Sve predstave i monodrame izvode se u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, a prijatelji Matična biblioteka Istočno Sarajevo i Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sokočanka Nikolina Krunić promovisala zbirku pjesama "Mrtva kost" Sokočanka Nikolina Krunić promovisala zbirku pjesama "Mrtva kost"
Predstavljene ratne priče Nebojše Jevrića u Palama Predstavljene ratne priče Nebojše Jevrića u Palama
Sutra promocija knjige „Zagledana u stijenu“ u Istočnom Sarajevu Sutra promocija knjige „Zagledana u stijenu“ u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  12h 4m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  10h 28m
  0
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  2h 35m
  0
 • Porušena tabla "Dobro došli u Republiku Srpsku" kod Vlasenice
  10h 43m
  0
 • Republika Srpska stari i nestaje: Za 20 godina izgubljen grad veličine Prijedora, uskoro će svaki treći stanovnik biti penzioner
  23h 32m
  0