Превентивно радити на репродуктивном здрављу младих

26.09.2019. 09:44
0
ИЗВОР: Срна

На добојском подручју су у протеклих пет година евидентиране три малољетничке трудноће ученица средњошколског узраста, због чега је неопходно превентивно дјеловати на репродуктивно здравље младих, изјавио је предсједник Актива директора средњих школа регије Добој Спасоје Васиљевић.

Васиљевић је поручио да је рад са омладином неопходан јер се трудноћа код адолесцената не може више посматрати као случајност, већ као нешто што ће се дешавати.

– Друштво има већу одговорност да реагује. Не можемо филтрирати све информације које долазе до младих, али ради се на томе да се омладина едукује о свим темама – рекао је Васиљевић новинарима поводом Свјетског дана контрацепције, који се обиљежава данас.

Он наводи да су на подручју Добоја у протеклих пет година евидентиране три трудноће код средњошколки које су, након што су се породиле, завршиле средњу школу – једна редовно, а двије ванредно.

Васиљевић истиче да није ријеч о масовној појави, те да школе углавном у свом програму рада имају кључне активности које се тичу младих, а носилац тих активности у Добоју је Медицинска школа.

Руководилац Актива психолога основних и средњих школа регије Добој Ена Теофиловић каже да ученици прве информације о сексуалном здрављу и понашању стичу у оквиру породице у којој то није табу тема, а затим у вршњачким групама, те преко интернета.

Она сматра да се о сексуалном здрављу недовољно прича кроз наставу.

– Прошле године сам заједно са предметном професорицом психологије кроз секцију и одјељенске заједнице отворила ту тему и ученици су веома заинтересовани и проактивни. Потребно им је пуно знања да би се могли заштити од било којег ризичног понашања, укључујући и сексуално – рекла је Теофиловићева.

Она каже да у случају адолесцентске трудноће школа треба да буде подршка како би млада особа завршила образовање, те имала већу шансу да се запосли и настави квалитетан и здрав живот.

Свјетски дан контрацепције обиљежава се од 2007. године на глобалном нивоу да би се указало на важност употребе различитих метода контрацепције и одговорног сексуалног понашања како би све сексуално активне особе, а посебно млади, биле информисане о сексуалном и репродуктивном здрављу.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сјеменке бундеве су прави извор здравља Сјеменке бундеве су прави извор здравља
Лијек "диклофен" хитно повучен из апотека у Србији и БиХ Лијек "диклофен" хитно повучен из апотека у Србији и БиХ
Ево колико сати је препоручено да спавамо у току дана Ево колико сати је препоручено да спавамо у току дана
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    14h 49m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    23h 59m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    18h 28m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    12h 58m
    0
  • Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
    21h 52m
    2