Припадници Кфора разбијају демонстрације у Звечану, лете каменице и шок бомбе

29.05.2023. 17:11
0
ИЗВОР: glassrpske.com/Агенције/srpskainfo.com

Велики број припадника Кфора са опремом за разбијање демонстрација распоређен је од јутрос у близини општинских зграда у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. Иза њих налазе се јаке снаге тзв. косовске полиције које не дозвољавају окупљеним Србима да приђу зградама.

Више стотина Срба окупљено је испред општинских зграда на сјеверу Косова и траже повлачење тзв. косовске полиције и новоизабраних градоначелника Албанаца.

Припадници италијанског дијела Кфора се налазе на улазу у Бошњачку махалу у Звечану, гдје су се распоредили од раних јутарњих сати. Присутно је неколико џипова и камиона са више од 100 војника.

Екипа Косово онлајна која је на лицу мјеста јавља да је у близини општине Звечан такође присутан велики број припадника Кфора пољског контигента, који чине први прстен "обезбјеђења" око зграде општине, у коју се у петак уз примјену силе "уселио" албански градоначелник, послије избора на којима Срби нису учествовали.

Иза припадника Кфора се код саме општинске зграде налазе припадници тзв. косовске полиције. Рано јутрос дошло је до кратких немира, а такозвана полиција Косова је тада употребила сузавац.

Грађани се разилазе у Зубином Потоку, најављују ново окупљање

Грађани Зубиног Потока, који су се јутрос окупили испред зграде општине, почели су да се разилазе.

Они су најавили да ће се поново окупити сутра од седам часова, као и сваког наредног дана, све док припадници тзв. специјалне косовске полиције не напусте зграду, јавља извјештач Тањуга.

Испред зграде општине Зубин Поток, као и испред општина Звечан и Лепосавић, јутрос су се окупили грађани који траже да новоизабрани албански градоначелници не долазе у зграде општине и да се тзв. специјална косовска полиција повуче.

Испред зграде општине Зубин Поток, као и Звечан и Лепосавића, од јутрос су биле присутне јаке снаге тзв. косовске и специјалне полиције са шљемовима и под пуном борбеном опремом.

Присутни су и припадници КФОР-а под пуном борбеном опремом, са штитницима, шљемовима, маскама, панцирима.

Припадници Кфора почели да туку српски народ у Звечану, лете каменице

Припадници Кфора почели су данас да разбијају демонстрације и туку представнике српског народа који су сједели испред општине у Звечану, јавља извјештач Тањуга.

Претходно је официр Кфора преговарао са представницима Српске листе и представницима српског народа, и тражио да Срби ослободе окружене специјалце тзв. косовске полиције, који су у три блиндирана возила "затворени" цијелог дана, рекавши да не може да дозволи да његове колеге (из тзв. косовске полиције) буду блокирани.

Србима је од Кфора запријећено да, уколико не буду прихватили да се склоне, да ће Кфор бити приморан силом да их отјера.

Након што је народ одбио захтјев Кфора, договор је био да сједну на асфалт испред општине Звечан и мирним путем изразе протест.

Међутим, припадници Кфора су почели у почетку да вуку и гурају Србе, након чега су полетјеле каменице ка Кфору.

Снајпер на прозору општине

Шокантан призор на згради општине Зубин Поток узнемирио је данас Србе из овог мјеста на сјеверу Косова. У дану када је тзв. косовска полиција бацала сузавац на окупљене грађане који су протестовали због насиља власти Аљбина Куртија, на прозору зграде општине појавило се нешто што веома подсјећа на цијев од снајпера.

У ову зграду су још у петак упали припадници Косовске полиције уз помоћ дугих цијеви, шок бомби, сузавца и оклопних возила. Нови предсједник општине, изабран са мање од три одсто гласова, преузео је дужност уз помоћ полицајаца наоружаних до зуба, а када су јутрос локални Срби изашли испред зграде општине да изразе протест, иста та полиција је изашла да брани зграду од ненаоружаног народа. Међутим, поставља се питање да ли је дио тог плана била и употреба снајпера или неког сличног оружја на које необично подсјећа призор на прозору зграде. Кфор се још није огласио поводом овог случаја.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Најмање 667 особа ухапшено у Француској Најмање 667 особа ухапшено у Француској
Три експлозије на сjеверу КиМ, бачене шок бомбе у Звечану и Косовској Митровици Три експлозије на сjеверу КиМ, бачене шок бомбе у Звечану и Косовској Митровици
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    13h 54m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    13h 34m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    16h 57m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    17h 54m
    12
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    14h 51m
    0