Припемите сок од листа смокве: Напитак с бројним благодатима за здравље

08.09.2023. 17:22
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Септембар је мјесец када природа нуди богатство плодова, а један од њих су и укусне смокве. Ово воће постало је незаобилазни дио прехране током касног љета и ране јесени.

Али, јесте ли знали да смоквин лист, често занемарен дио стабла, богат антиоксидансима и влакнима, витаминима А, Б1 и Б2, као и минералима - калцијумом, гвожђем, манганом, фосфором, калијумом и натријумом, такође може бити изузетно користан?

Управо у овом периоду, када су плодови смокве зрели и обилни, идеално је вријеме да откријете један, за многе необичан, рецепт - сок од смоквиног листа. Смоквин лист, осим што га можете користити као омот за печене смокве или као додатак разним јелима, може постати освјежавајући сок с бројним благодатима за здравље. Овај сок је, као и сами листови, богат антиоксидансима, витаминима и минералима, а испитивања стручањака кажу да помаже код регулисања пробаве и шећера у крви, те јача имунолошки систем.

Рецепт

Састојци:

15 до 20 свјежих смоквиних листова

1 л воде

1 кг шећера (можете користити и замјену за шећер)

Припрема:

Отопите шећер у литру воде. Добро оперите смоквине листове како бисте уклонили прашину и нечистоће, а потом ставите листове у велики лонац и прелијте их отопином воде и шећера. На средње јакој ватри, пустите да вода прокључа. Затим смањите ватру и кувајте смјесу око 20 до 30 минута, све док листови не омекшају и вода не постане благо зелена.

Макните лонац с ватре и оставите да се охлади на собној температури. Након што се смјеса охладила, проциједите је како бисте добили чисти сок и спремите га у стаклену боцу. За чашу сока, улијте мало приправљеног сока те га помијештајте с обичном или минералном водом. По жељи, можете додати и сок од лимуна или лимете за додатну свјежину и укус, те мед ако желите да додатно засладите сок.

Коментари 0
Повезане вијести
Рецепт за три леће са гризом Рецепт за три леће са гризом
Рецепт за питу сваштару Рецепт за питу сваштару
Рецепт за пица-мафине Рецепт за пица-мафине
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    5h 29m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    5h 34m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    6h 26m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    18h 56m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    6h 40m
    0