Припремно рочиште за "Петровачку цесту" одгођено за 16. новембар

14.10.2022. 13:36
0
ИЗВОР: srna.rs

У Специјалном суду у Београду одгођено је за 16. новембар припремно рочиште у процесу познатом као "Петровачка цеста" против четворице официра хрватског ратног ваздухопловства за злочине у војно-полицијској акцији "Олуја" 1995. године над колоном српских цивила која је бјежала из Републике Српске Крајине.

Заступник оштећених адвокат Душан Братић рекао је Срни да је припремно рочиште одгођено, јер Министарство правде Србије још није обавијестило суд у Београду када је Министарство правде Хрватске примило замолницу да се уруче позиви окривљенима.

- То је разлог одлагања данашњег рочишта и то је законита одлука београдског суда - рекао је Братић.

Он је истакао да је данас велики дан за идеју правде, не само у друштву у Србији, већ човјечанства у цјелини, јер је почело суђење високим војним званичницима земље која је, како је навео, побједница у том рату и иза које су стајале тада највеће силе.

- То у историји не бива, већ углавном само ратни победници суде ратним губитницима. Ово је пример да је бољи свет могућ - рекао је Братић.

Он је додао да је данас велики дан и за Србију, јер је након дугог низа година и самодеструкција, показала да има своје тужилаштво и свој, а не туђи суд.

Братић је нагласио и да Србија у тим органима има људе који имају моралне законе у себи и који су се одупрли свим притисцима и искушењима да се не суди.

Он је додао је данас почео процес сатисфакције жртава, што је од изузетног значаја не само за њих, већ и за све народе на Балкану.

- Само вршењем правде, душтвеним узвраћањем на зло које се десило, спречава се да та луча сукоба букне и да се правда почне узимати у своје руке. Само вршењем правде, духови убијених ће се смирити и душе преживелих жртава ће се успокојити. Томе правда и служи - рекао је Братић.

Процес је био заказан у згради Специјалног суда пред Посебним одјељењем за ратне злочине, а из припремног рочишта против окривљеног Владимира Микца и других јавност је искључена.

Оптужница терети официре хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића да су у акцији "Олуја" 7. и 8. августа 1995. године наредили авионско ракетирање колоне српских избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, као и у мјесту Сводна у БиХ.

У бомбардовању хрватске авијације 7. августа 1995. године код Бравскога, мјеста које се налази између Петровца и Кључа, у избјегличкој колони погинуло је десет људи, међу којима четворо дјеце, двадесетогодишња дјевојка и осамдесеттрогодишња старица, а неколико десетина лица је теже и лакше рањено.

Ова избјегличка колона кренула је из сјеверне Далмације и Лике, те у Мартинброду преко Уне прешла у Републику Српску.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    10h 17m
    0
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    1h 25m
    1
  • Снијег поново забијелио БиХ
    22h 38m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    4h 8m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    21h 26m
    0