Приштина експроприше нове парцеле не сјеверу Косова и Метохије

03.02.2023. 14:42
0
ИЗВОР: in4s.net

Влада тзв. Косова усвојила је јуче нове одлуке о експропријацији земљишта у општинама Зубин Поток и Лепосавић, и овога пута „за инфраструктурне пројекте од јавног интереса“.

Одлукама, Влада је у првом случају овластила Министарство животне средине, просторног планирања и инфрастуктуре да обави припремне радове на утврђивању подобности земљишта „за инфраструктурне пројекте од јавног значаја“ у општини Лепосавић, а другом одлуком наложено је „даље испитивање земљишта“.

- Одлука којом се овлашћује Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да изврши припремне радове за утврђивање потенцијалне подобности једне или више парцела непокретности за реализацију Инфраструктурних пројеката од јавног интереса, катастарске области: Дрен и Лешак у општини Лепосавић. Одлука о даљем разматрању захтева на сопствену иницијативу за експропријацију за јавни интерес непокретне имовине, која је неопходна за реализацију „Инфраструктурних пројеката од јавног интереса“, катастарске области Бистрица, Вељи Брег, Дрен, Лешак и Кошутово Брњак, Зубин Поток, Бања и Горњи Јасеновик, у општинама  Лепосавић и Зубин Поток“, наведено је у саопштењу Владе које преноси портал Косово онлајн.

Влада је предвидјела и да власници парцела које су предмет ових одлука имају право на накнаду вриједности у износи које одреди Министарство финансија.

Иначе, у већини катастарских зона које су набројане у одлуци већ постоје или су у изградњи објекти полицијских база на сјеверу Косова и Метохије. У општини Лепосавић постоје двије Бистрице, једна је Шаљска, ближе Сочаници, и у њој је од прошле године полицијска база, а друга је катастарска зона Бистрица ближе Јарињу, и у њој је такође од прошле године полицијска база на магистрали Јариње – Лепосавић, на непуних километар од административног прелаза.

У селима Дрен и Лешак у општини Лепосавић изградња полицијске базе почела је прекјуче, али су радови јуче обустављени послије протеста мјештана села Дрен који тврде да им Приштина незаконито отима имовину и да не желе полицијску базу у свом селу.  Базе су такође и у селима Бања код администратвиног прелаза Брњак и у селу Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток. База у Горњем Јасеновику подигнута је такођа на експроприсаној земљи Срба старосједелаца у овом крају. Село Вељи Брег које се помиње у овој одлуци налази се близу Зубиног Потока, односно близу бране хидроелектране Газиводе. У овом селу седамдесетих година прошлог вијека изграђено је насеље у коме су биле смјештене породице градитеља велике бране ХЕ Газиводе.

За сада није јасно да ли се нови круг експропријације земље на сјеверу КиМ односни на парцеле на којима се већ изводе или су изведени радови или се ради о новим локацијама у селима у општинама Зубин Поток и Лепосавић, преноси РТ Балкан.

Коментари 0
Повезане вијести
Вријеђао Србе и Македонце: УЕФА казнила албанског репрезентативца Вријеђао Србе и Македонце: УЕФА казнила албанског репрезентативца
Отмица српских рудара у "Белаћевцу" - почетак кампање масовног злочина над Србима Отмица српских рудара у "Белаћевцу" - почетак кампање масовног злочина над Србима
Прије 32 године с подручја Тузле протјерано око 5.500 Срба Прије 32 године с подручја Тузле протјерано око 5.500 Срба
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  14h 27m
  7
 • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
  4h 22m
  0
 • Пренос утакмице Србија – Данска на Тргу Републике Србије
  11h 51m
  1
 • Џудо савез Републике Српске: Ванредна скупштина није сазвана у складу са законом и статутом
  9h 52m
  0
 • Ухапшено лице које је управљало рингишпилом
  13h 4m
  0