Priština ekspropriše nove parcele ne sjeveru Kosova i Metohije

03.02.2023. 14:42
0
IZVOR: in4s.net

Vlada tzv. Kosova usvojila je juče nove odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić, i ovoga puta „za infrastrukturne projekte od javnog interesa“.

Odlukama, Vlada je u prvom slučaju ovlastila Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastukture da obavi pripremne radove na utvrđivanju podobnosti zemljišta „za infrastrukturne projekte od javnog značaja“ u opštini Leposavić, a drugom odlukom naloženo je „dalje ispitivanje zemljišta“.

- Odluka kojom se ovlašćuje Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da izvrši pripremne radove za utvrđivanje potencijalne podobnosti jedne ili više parcela nepokretnosti za realizaciju Infrastrukturnih projekata od javnog interesa, katastarske oblasti: Dren i Lešak u opštini Leposavić. Odluka o daljem razmatranju zahteva na sopstvenu inicijativu za eksproprijaciju za javni interes nepokretne imovine, koja je neophodna za realizaciju „Infrastrukturnih projekata od javnog interesa“, katastarske oblasti Bistrica, Velji Breg, Dren, Lešak i Košutovo Brnjak, Zubin Potok, Banja i Gornji Jasenovik, u opštinama  Leposavić i Zubin Potok“, navedeno je u saopštenju Vlade koje prenosi portal Kosovo onlajn.

Vlada je predvidjela i da vlasnici parcela koje su predmet ovih odluka imaju pravo na naknadu vrijednosti u iznosi koje odredi Ministarstvo finansija.

Inače, u većini katastarskih zona koje su nabrojane u odluci već postoje ili su u izgradnji objekti policijskih baza na sjeveru Kosova i Metohije. U opštini Leposavić postoje dvije Bistrice, jedna je Šaljska, bliže Sočanici, i u njoj je od prošle godine policijska baza, a druga je katastarska zona Bistrica bliže Jarinju, i u njoj je takođe od prošle godine policijska baza na magistrali Jarinje – Leposavić, na nepunih kilometar od administrativnog prelaza.

U selima Dren i Lešak u opštini Leposavić izgradnja policijske baze počela je prekjuče, ali su radovi juče obustavljeni poslije protesta mještana sela Dren koji tvrde da im Priština nezakonito otima imovinu i da ne žele policijsku bazu u svom selu.  Baze su takođe i u selima Banja kod administratvinog prelaza Brnjak i u selu Gornji Jasenovik u opštini Zubin Potok. Baza u Gornjem Jasenoviku podignuta je takođa na eksproprisanoj zemlji Srba starosjedelaca u ovom kraju. Selo Velji Breg koje se pominje u ovoj odluci nalazi se blizu Zubinog Potoka, odnosno blizu brane hidroelektrane Gazivode. U ovom selu sedamdesetih godina prošlog vijeka izgrađeno je naselje u kome su bile smještene porodice graditelja velike brane HE Gazivode.

Za sada nije jasno da li se novi krug eksproprijacije zemlje na sjeveru KiM odnosni na parcele na kojima se već izvode ili su izvedeni radovi ili se radi o novim lokacijama u selima u opštinama Zubin Potok i Leposavić, prenosi RT Balkan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbi se i danas okupljaju, transparentima poručuju da žele mir Srbi se i danas okupljaju, transparentima poručuju da žele mir
Noć na sjeveru KiM protekla mirno, Srbi nastavljaju proteste Noć na sjeveru KiM protekla mirno, Srbi nastavljaju proteste
Samoproglašenom Kosovu vraćaju vize? Samoproglašenom Kosovu vraćaju vize?
Najčitanije
 • Dimljeni kozji delikates sir Marka Nikolića iz Sokoca (FOTO)
  23h 20m
  0
 • U sudaru autobusa i automobila povrijeđeno desetoro djece
  6h 10m
  1
 • Radnici Srpske zbog dugova ostali bez osiguranja
  10h 15m
  0
 • Anđela Vuković na papiru oživljava likove iz književnih djela (FOTO)
  9h 16m
  0
 • Služen parastos za 24 svirepo ubijena srpska civila
  6h 55m
  2