Прочитани искази преминулих свједока о злостављању српских заробљеника

12.06.2023. 13:57
0
ИЗВОР: srna.rs

У наставку суђења за злочине над заробљеним припадницима Војске Републике Српске на подручју Горажда и Вишеграда данас су прочитани искази о злостављању заробљеника у Горажду, које су дали преминули свједоци, међу њима и Хајрудин Клапух који је потврдио да је био стражар у затвору у коме је било 23 Срба.

- Малтретирања је било кад су их изводили у шетњу од стране трећих лица, а и од војне полиције - рекао је Клапух у истрази.

Клапух је испричао да је једном приликом војни полицајац, који је чуо да му је погинуо брат, хтио да уђе код затвореника, али да му он није дао кључеве, па је онда тај полицајац изашао напоље и кроз прозор бацио бомбу међу затворенике, усљед чега је један рањен.

Клапух је навео да је био ангажован као стражар у војном затвору у Горажду од његовог формирања у новембру 1992. године. Затвор се, како је навео, налази у згради Завода за осигурање имовине и лица, а у њему су била 23 српска заробљеника, преноси Бирн.

Свједок је рекао да су на спрату биле затворене мајка и кћерка из Чајнича.

Клапух је навео да је храна за заробљенике била оскудна, као и за стражаре, те да су били лоши хигијенски услови, а да се ситуација поправила када је дошао Црвени крст.

Према његовим ријечима, наређења је добијао од управника Мерсудина Брадарића, Фахире Плех и повремено од Химзе Селимовића.

Он сматра да су на услове у затвору могли утицати Фахира Плех и Ферид Буљубашић.

За злочине почињене од 1992. до 1994. над заробљеницима на подручју Горажда и Вишеграда оптужени су Ћамил Рамић, Химзо Селимовић и Рамиз Мићивода. С њима се суди и Мехмеду Добрачи, коме су на терет стављени злочини над заробљеницима и цивилима почињени 1995. на подручју Рогатице и Горажда.

У исказу из истраге Хасан Фејзић је навео да је 1993. распоређен у војно-истражни орган и да му је надређени био Химзо Селимовић, начелник безбједности, да је Рамиз Мићивода био војни полицајац, а Мехмед Добрача референт за безбједност.

Свједок је рекао да је био задужен за испитивање припадника такозване Армије БиХ у притвору, а да је било и заробљених припадника Војске Републике Српске, са којима није контактирао.

- Њих су испитивали из војне безбједности Источнобосанске оперативне групе /ИБОГ/. Ја сам се једном неслужбено затекао кад су испитивали Вујачића - навео је свједок.

Он је испричао да је Вујачић рекао да је био добровољац и да су га петорица почела ударати рукама и ногама, међу којима је био и Мићивода.

- Толико су га тукли да је пао са столице - рекао је Фејзић, додавши да је Неџиб Башић репетирао пиштољ како би престали ударати Вујачића.

Он је додао да је Башић о злостављању требало да обавијести Селимовића.

Мићиводин бранилац Сабина Мехић указала је на разлике у свједочењу Фејзића и Неџиба Башића, који је саслушан на једном од прошлих рочишта.

Суђење се наставља 3. јула.

Коментари 0
Повезане вијести
У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца
Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994. Операција ''Звијезда 94'' - Горажде 1994.
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    19h 12m
    9
  • Сутра празник Цвијети
    19h 18m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    19h 26m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    10h 7m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    11h 33m
    0