Прокључаће цијене кафе и у БиХ

31.08.2022. 10:11
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због поремећаја на свјетском тржишту и виших цијена сировина, кафа ће у наредном периоду додатно поскупјети и на тржишту БиХ.

Наиме, огромне залихе зрна кафе у Вијетнаму се смањују те ће то још више погурати растуће глобалне цијене те би се залихе до краја септембра могле преполовити у односу на претходну годину.

Да ће доћи до поскупљења кафе на домаћем тржишту потврдио је и Драган Грбић, главни пржионичар и шеф производње у "Fabrika Coffee" из Бањалуке, који каже да су цијене кафе на берзанским тржиштима абнормално скочиле.

- Очекује се да у наредних 15 дана буде поскупљење сировина од 10 до 15 одсто. Највјероватније ће доћи и до поскупљења кафе, али ћемо се ми за наше клијенте и кориснике потрудити да то буде минимално и да овај период тренутних цијена одржимо што је могуће дуже - истакао је Грбић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, сировине су у односу на прошлу годину поскупјеле за више од 35 одсто.

- Добављачи говоре да би цијене кафе требало да се стабилизују до октобра, међутим сумњам у то. Поскупљење се највише односи на сировину за производњу домаће кафе јер је у Бразилу дошло до временских непогода и уништено је више милиона врећа кафе. Сировина има, али их је теже набавити, међутим ми имамо сталне добављаче који се труде да нас увијек испоштују - нагласио је Грбић.

Момчило Бањац, директор компаније "Минеа" из Градишке, навео је за "Независне новине" да је поскупљење кафе кренуло још прошле године.

- Задњих десетак дана нагло су берзанске цијене кафе отишле горе, као и долар, и ми очекујемо да ће цијене кафе бити повећане. Још је рано говорити јер не знамо како ће се берза понашати наредних дана. Неки претпостављају да ће цијене ићи горе, а сигурно је да неће ићи доље - казао је Бањац.

 

По његовом мишљењу, кафа би требало да поскупи јер од прошле године произвођачи овоПг напитка лоше послују због повећања цијена сировина.

- Тренутна цијена кафе је око 17 КМ по килограму. Има и јефтинијих варијанти, које коштају око 14 КМ. И цијене других сорти кафе расту на свјетском тржишту, тако да не знамо колико ће се ове цијене задржати - нагласио је Бањац.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, у првих седам мјесеци ове године у Босну и Херцеговину је увезено 11.147.903 килограма кафе у укупном износу од 115.185.986 КМ, рачунајући и плаћене дажбине.

- Највише кафе је ове године дошло из Бразила, и то за скоро 65 милиона КМ рачунајући плаћене дажбине. Затим слиједи кафа из Индије за више од 20 милиона КМ рачунајући дажбине, те Италије за 14 милиона КМ - стоји у подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ.

У истом периоду прошле године увезено је 12.706.445 килограма кафе у укупном износу од 80.475.398 КМ.

И овај податак показује да је прошле године увезено више килограма кафе него ове, и то за мање новца, што се једино може оправдати вишим цијенама овог топлог напитка.

С друге стране, из БиХ је ове године извезено 87.643 килограма кафе вриједности 910.394 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта открива најновија листа најмоћнијих пасоша у свијету - гдје је БиХ? Шта открива најновија листа најмоћнијих пасоша у свијету - гдје је БиХ?
БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи БиХ земља са највише регистрованих кладионица у Eвропи
Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 12m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 11m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 47m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 8m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    9h 51m
    9