Промоција романа "Зороломац" Саше Кнежевића у Бијељини

30.06.2021. 19:01
0
ИЗВОР: Катера

Промоција романа "Зороломац" аутора Саше Кнежевића, српског књижевника и професора на Филозофском факултету у Палама, Универзитета у Источном Сарајеву, биће одржана у петак, 2. јула 2021. године у 19.00 часова у Музеју Семберије у Бијељини.

Роман "Зороломац" је пети по реду роман истакнутог професора са катедре за србистику Филозофског факултета Пале, а издавач овог романа била је Народна библиотека Пале.

Према његовим ријечима, унутрашњи ток овог романа који спаја три различита периода говори о животу једног пластичног хирурга, његовом односу са бившом љубави из млађих дана Мери, која је уредник једног часописа у Бостону.

- Главник  лик, хирург, шаље Мери разне приче из мисли својих пацијената, али она те приче не објављује, све до једне коју он види из ока једног рањеног Србина, који представља и други ток радње овог романа. Ради се о једном дјечаку, који је родом Херцеговац, а 1804. године присуствује рађању Првог српског устанка, другује са Вуком, Симом Милутиновићем, кнезом Милошем и другим, који у Бечу формирају прву српску заједницу- каже Кнежевић.

Он додаје да се сљедећи ток радње односи на причу коју тај главни лик шаље Мери, а њена пријатељица Хелен увиђа да је то роман који се треба објавити.

 • Објављен пети роман Саше Кнежевића "Зороломац"
  27.12.2020. 13:15

  Српски књижевник и професор на катедри за србистику Филозофског факултета у Палама Саша Кнежевић објавио је свој пети, по реду, роман „Зороломац“, у издаваштву Народне библиотеке Пале. Према риј...

Култура
Објављен пети роман Саше Кнежевића "Зороломац"

Постоји и трећи ток романа, а он је и неко „уземљење“, које све приземљује, а представља дневник хирурга, који по казни због почињеног гријеха у Бечу, долази у Сарајево и ту постаје најзаслужнији за изградњу пруга кроз Босну и у Крајини. Његов живот овдје се на неки начин завршава, он живи расипнички и на крају тешко оболи – истиче Кнежевић. 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ратна књижевност у 30 година постојања Републике Српске Ратна књижевност у 30 година постојања Републике Српске
Хан Пијесак: "Мали атлас великог свијета" представљен читаоцима Хан Пијесак: "Мали атлас великог свијета" представљен читаоцима
Промовисана књига "Сокаком до успомена" Ковиљке Гавриловић на Сокоцу Промовисана књига "Сокаком до успомена" Ковиљке Гавриловић на Сокоцу
Најчитаније
 • Листа 10 мобилних телефона који највише зраче (ФОТО)
  15h 11m
  0
 • Аустралија депортује Ђоковића из земље
  2h 55m
  0
 • Миланко Чобовић прикупља податке за писање другог дијела књиге "Рођени да вјечно живе"
  17h 36m
  0
 • Јаке полицијске снаге на југу Косовске Митровице
  13h 58m
  0
 • Тужилаштво БиХ одустало од истраге против пет лица у случају "Тузланска капија" (ВИДЕО)
  15h 20m
  0