Promocija romana "Zorolomac" Saše Kneževića u Bijeljini

30.06.2021. 19:01
0
IZVOR: Katera

Promocija romana "Zorolomac" autora Saše Kneževića, srpskog književnika i profesora na Filozofskom fakultetu u Palama, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, biće održana u petak, 2. jula 2021. godine u 19.00 časova u Muzeju Semberije u Bijeljini.

Roman "Zorolomac" je peti po redu roman istaknutog profesora sa katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta Pale, a izdavač ovog romana bila je Narodna biblioteka Pale.

Prema njegovim riječima, unutrašnji tok ovog romana koji spaja tri različita perioda govori o životu jednog plastičnog hirurga, njegovom odnosu sa bivšom ljubavi iz mlađih dana Meri, koja je urednik jednog časopisa u Bostonu.

- Glavnik  lik, hirurg, šalje Meri razne priče iz misli svojih pacijenata, ali ona te priče ne objavljuje, sve do jedne koju on vidi iz oka jednog ranjenog Srbina, koji predstavlja i drugi tok radnje ovog romana. Radi se o jednom dječaku, koji je rodom Hercegovac, a 1804. godine prisustvuje rađanju Prvog srpskog ustanka, druguje sa Vukom, Simom Milutinovićem, knezom Milošem i drugim, koji u Beču formiraju prvu srpsku zajednicu- kaže Knežević.

On dodaje da se sljedeći tok radnje odnosi na priču koju taj glavni lik šalje Meri, a njena prijateljica Helen uviđa da je to roman koji se treba objaviti.

 • Objavljen peti roman Saše Kneževića "Zorolomac"
  27.12.2020. 13:15

  Srpski književnik i profesor na katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta u Palama Saša Knežević objavio je svoj peti, po redu, roman „Zorolomac“, u izdavaštvu Narodne biblioteke Pale. Prema rij...

Kultura
Objavljen peti roman Saše Kneževića "Zorolomac"

Postoji i treći tok romana, a on je i neko „uzemljenje“, koje sve prizemljuje, a predstavlja dnevnik hirurga, koji po kazni zbog počinjenog grijeha u Beču, dolazi u Sarajevo i tu postaje najzaslužniji za izgradnju pruga kroz Bosnu i u Krajini. Njegov život ovdje se na neki način završava, on živi rasipnički i na kraju teško oboli – ističe Knežević. 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Ratna književnost u 30 godina postojanja Republike Srpske Ratna književnost u 30 godina postojanja Republike Srpske
Han Pijesak: "Mali atlas velikog svijeta" predstavljen čitaocima Han Pijesak: "Mali atlas velikog svijeta" predstavljen čitaocima
Promovisana knjiga "Sokakom do uspomena" Koviljke Gavrilović na Sokocu Promovisana knjiga "Sokakom do uspomena" Koviljke Gavrilović na Sokocu
Najčitanije
 • Đorđe Močević najbrži u plivanju za Časni krst na Željeznici u Vojkovićima
  4h 5m
  0
 • Povećana osnovica primanja za boračke kategorije u Srpskoj
  23h 11m
  0
 • Danas plivanje za Časni krst na rijeci Željeznici u Vojkovićima
  7h 35m
  0
 • Paljanin Petar Blagojević novi fudbaler Simm Baua
  18h 5m
  0
 • Zbog duga za RTV taksu zaplijenili mu traktorsku brnaču (FOTO)
  18h 45m
  3