Промовисана књига „Српска прича“ у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)

27.06.2022. 21:21
0
ИЗВОР: katera.news

Промоцијом књиге „Српска прича”, аутора мајора Александра Милошевића, вечерас је настављена манифестација „Дани Гаврила Принципа“ у Источном Новом Сарајеву.

Доктор Немања Девић, научни сарадник Института за савремену историју у Београду, а уједно и приређивач и писац допуне књиге „Српска прича“, рекао је да књига представља мемоаре Александара Милошевића, официра југословенске војске у отаџбини.

- Александар Милошевић, човек који је живео од 1910. до 2019. године, као некадашњи официр Војске Краљевине Југославије, као човек сведок грађанског рата, потом као истакнути политички имигрант, један је врло значајан сведок епохе 20. века – рекао је Девић.

Он је истакао да ће представљање књиге уједно отворити горућа питања везана за историју српског народа у 20. вијеку.

- Ми имамо литерарног Милутина из "Књиге о Милутину", али у овом смислу имамо људе попут мајора Александра Милошевића, који су заиста као историјске личности, кроз историографску литературу могли да нам прикажу какав је то био наш трновити 20. век – додао је он.

Борисав Челиковић, уредник у Јавном предузећу „Службени гласник“ Републике Србије, Библиотека „Саборник“ и „Корен“, истакао је да је од 2013. године, када је покренута библиотека „Саборник“, објављено преко 60 историографски нових радова, те да се највећи дио тих књига односи на период Другог свјетског рата.

- Највећи дио објављених књига односи се на период Другог светског рата управо зато што је овај период наша највећа непознаница, а истовремено ми то живимо – рекао је Челиковић.

Према његовим ријечима, посљедице Другог свјетског рата које данас живимо, а не разумијемо, доводе до рационалних, али и нерационалних подјела.

- Ми смо данас подељени национално, идеолошки, регионално. То је све непотребно, ми смо сви свуда Срби и Срби треба да будемо. И у том циљу су ове књиге које ми објављујемо – рекао је Челиковић.

Он је додао да је пут до помирења, у ширем смислу, могућ једино преко истине.

- Да бисмо дошли до помирења, важно је да сазнамо истину. Али не да сазнамо истину да правимо компромис, него да је сазнамо ради истине и да на њој направимо помирење – закључио је он.

Након промоције књиге, на Тргу Србије услиједио је цјеловечерњи концерт музичког састава „Баштина” из Лесковца.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Фото: katera.news

Коментари 0
Повезане вијести
Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
Вечерас концерт Лепе Брене у Источном Новом Сарајеву Вечерас концерт Лепе Брене у Источном Новом Сарајеву
За градњу основне школе у Источном Новом Сарајеву 1,5 милиона КМ За градњу основне школе у Источном Новом Сарајеву 1,5 милиона КМ
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  14h 36m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  14h 20m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  13h 40m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  13h 16m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  9h 36m
  3