Promovisana knjiga „Srpska priča“ u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)

27.06.2022. 21:21
0
IZVOR: katera.news

Promocijom knjige „Srpska priča”, autora majora Aleksandra Miloševića, večeras je nastavljena manifestacija „Dani Gavrila Principa“ u Istočnom Novom Sarajevu.

Doktor Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, a ujedno i priređivač i pisac dopune knjige „Srpska priča“, rekao je da knjiga predstavlja memoare Aleksandara Miloševića, oficira jugoslovenske vojske u otadžbini.

- Aleksandar Milošević, čovek koji je živeo od 1910. do 2019. godine, kao nekadašnji oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije, kao čovek svedok građanskog rata, potom kao istaknuti politički imigrant, jedan je vrlo značajan svedok epohe 20. veka – rekao je Dević.

On je istakao da će predstavljanje knjige ujedno otvoriti goruća pitanja vezana za istoriju srpskog naroda u 20. vijeku.

- Mi imamo literarnog Milutina iz "Knjige o Milutinu", ali u ovom smislu imamo ljude poput majora Aleksandra Miloševića, koji su zaista kao istorijske ličnosti, kroz istoriografsku literaturu mogli da nam prikažu kakav je to bio naš trnoviti 20. vek – dodao je on.

Borisav Čeliković, urednik u Javnom preduzeću „Službeni glasnik“ Republike Srbije, Biblioteka „Sabornik“ i „Koren“, istakao je da je od 2013. godine, kada je pokrenuta biblioteka „Sabornik“, objavljeno preko 60 istoriografski novih radova, te da se najveći dio tih knjiga odnosi na period Drugog svjetskog rata.

- Najveći dio objavljenih knjiga odnosi se na period Drugog svetskog rata upravo zato što je ovaj period naša najveća nepoznanica, a istovremeno mi to živimo – rekao je Čeliković.

Prema njegovim riječima, posljedice Drugog svjetskog rata koje danas živimo, a ne razumijemo, dovode do racionalnih, ali i neracionalnih podjela.

- Mi smo danas podeljeni nacionalno, ideološki, regionalno. To je sve nepotrebno, mi smo svi svuda Srbi i Srbi treba da budemo. I u tom cilju su ove knjige koje mi objavljujemo – rekao je Čeliković.

On je dodao da je put do pomirenja, u širem smislu, moguć jedino preko istine.

- Da bismo došli do pomirenja, važno je da saznamo istinu. Ali ne da saznamo istinu da pravimo kompromis, nego da je saznamo radi istine i da na njoj napravimo pomirenje – zaključio je on.

Nakon promocije knjige, na Trgu Srbije uslijedio je cjelovečernji koncert muzičkog sastava „Baština” iz Leskovca.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Komentari 0
Povezane vijesti
Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu Sufinansiranje banjske rehabilitacije za penzionere u Istočnom Novom Sarajevu
Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva Sutra sastanak načelnika Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    19h 27m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    17h 2m
    6
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    3h 1m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    22h 10m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    1h 28m
    0