Пронађене кости монаштва манастира Рмањ (ФОТО)

06.04.2022. 20:06
0
ИЗВОР: rtrs.tv
Код манастира Рмањ у Мартин Броду пронађене су мошти десетак монаха, међу којима и у народу познатог свештеника Цвије Зорића.
 
Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије је у присуству свештенства у Параклису Светог Јована Златоустог у манастиру Рмањ у новосачињени кивот положио кости рмањских светитеља и мученика, које ће бити чуване у овом манастиру.

Владика Сергије служио је и мали помен свештеномонасима, монасима и трудбеницима манастира Рмањ чије су кости пронађене, али и свима који су себе уградили у темеље ове свештене обитељи.

То откриће, до којег је дошло случајно, од великог је значаја, посебно што су мошти пронађене управо у данашње вријеме, када се одвија васкрсење манастира Рмањ, бисера на ушћу Унца у Уну коме историја није била благонаклона, а о чему могу посвједочити управо новопронађени мученици рмањски, наведено је на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

- Мошти рмањских монаха, свештенослужитеља, ондашњих житеља светониколајевске обитељи манастира Рмња и њихови земни остаци пронађени су приликом обновитељских грађевинских радова око манастирског храма Светог Николаја Мирликијског Чудотворца у овом манастиру - навели су из Епархије.

Они су напоменули да је већина скелета пронађена уз саме темеље манастирског храма и испред улазних западних врата, а међу њима и мошти свештеника Зорића, који је живио половином 19. вијека, а којег је народ због његовог живота у врлини називао калуђером.

- Кости мученика рмањских свједок су постојања и трајања ове свештене обитељи - саопштили су из Епархије и подсјетили да је истакнути српски писац и филолог Сима Томић још почетком 20. вијека говорио о манастиру Рмањ и његовом значају.

Коментари 0
Повезане вијести
Како је изгледало путовање моштију Свете Петке и како су до данас сачуване Како је изгледало путовање моштију Свете Петке и како су до данас сачуване
Хиљаде вјерника се поклонило моштима Свете Ане, мајке Светог Василија Хиљаде вјерника се поклонило моштима Свете Ане, мајке Светог Василија
Пронађене мошти Свете Ане, мајке Светог Василија Острошког (ФОТО) Пронађене мошти Свете Ане, мајке Светог Василија Острошког (ФОТО)
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    19h 13m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    21h 32m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    21h 59m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    17h 20m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    17h 24m
    0