Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно

18.02.2024. 10:18
0
ИЗВОР: srna.rs

 Инспектори у Републици Српској су у 2023. години контролисали 11.252 радника затечених на раду код послодавца, од чега 330 није имало закључен уговор о раду и нису били пријављени на обавезне видове осигурања због чега су изречене казне од 464.240 КМ, речено је Срни у Инспекторату Српске.

У односу на протекле године, рад на црно се смањује, али је и даље присутан. Ангажовање радника на црно најчешће се констатује у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима", наводе у Инспекторату.

У односу на претходне године уочено је смањење рада на црно у области грађевинарства, што се може повезати са недостатком стручне радне снаге у овој дјелатности.

Из Инспектората подсјећају да је Законом о раду у Републици Српској прописано да уколико послодавац прими на рад радника, а да претходно није закључио уговор о раду са њим и није га пријавио на обавезне видове осигурања, казна износи од 5.000 до 20.000 КМ, док за одговорно лице код послодавца износи од 500 КМ до 2.000 КМ.

За овај прекршај за послодавца као физичко лице прописана је казна од 2.000 КМ до 7.000 КМ.

Законом о пореском поступку прописана је казна од 10.000 КМ до 30.000 КМ за послодавца као правно лице, те од 3.000 КМ до 9.000 КМ за одговорно лице у правном лицу, ако у прописаном року не поднесе пријаву за регистрацију обвезника доприноса у Јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса.

Поред контроле радно-правног статуса затечених радника, истиче се, инспектори контролишу и бројна друга питања која произилазе из радног односа.

- Најчешће утврђене неправилности односе се на дужину дневног радног времена, распоред радног времена, коришћење годишњег одмора или дужину његовог трајања, обрачун и рокове исплате плата и накнада плата, закључивање и примјену уговора о раду, те спровођење мјера заштите на раду - истичу у Инспекторату.

Увидом у уговоре радника, инспекција провјерава различите параметри и сходно томе утврђује и различите неправилности, односно да радницима нису уручени примјерци уговора о раду, да у уговорима нису били наведени сви елементи прописани законом, да трајање уговора о раду није било дефинисано у складу са законом и слично.

Из Инспектората наводе да је сузбијање рада на црно и сиве економије континуирано у фокусу њиховог дјеловања.

- Овлаштење да контролишу пријављивање радника имају сви инспектори Инспектората Републике Српске у својим примарним областима надзора, као и инспектори Пореске управе Републике Српске и Републичке управе за игре на срећу, чиме је значајно повећан број инспектора и број контрола у овом сегменту, док је раније те контроле обављала само инспекција рада - наглашавају у Инспекторату.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    2h 26m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 48m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    22h 3m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 56m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    21h 2m
    1