Просвјетари траже смјену директора Педагошког завода Републике Српске

20.03.2021. 17:37
1
ИЗВОР: БН ТВ

Просвјетни радници у Републици Српској и Синдикат образовања траже смјену директора Републичког педагошког завода Предрага Дамјановића, због његове изјаве у једном дневном листу у којој је рекао да не разумије зашто се просвјетни радници буне због наставе, а при томе не постављају питање како су и поред епидемије примали плате од марта прошле године.

Дамјановић негира да је то рекао.

Након што се појавила информација да поједини учитељи из регије Мркоњић Град одбијају да пред камерама држе наставу за основце, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, просвјетне раднике индиректно је оптужио да су незахвални и да су  упркос епидемији примали пуне плате од марта прошле године, а нису радили у пуном обиму.

Таква изјава, подигла је велику прашину и негодовања код просвјетара. Била је окидач да реагују и представници синдиката радника, који су након састанка са Дамјановићем одбацили његову изјаву као нетачну, паушалну и злонамјерну. Затражили су његову смјену.

- Републички одбор Синдиката образовања, науке и културе РС, након ове изјаве, тражи одговорност директора Републичког педагошког завода РС и његову смјену са те позиције. Такође, овај одбор тражи да се у вези ове изјаве коначно огласи и Министарство просвјете и културе РС, под чијом ингеренцијом је Републички педагошки завод-  каже предсједник Републичког одбора синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић.

Предраг Дамјановић каже да неће поднијети оставку, а одлуку о смјени препушта ресорном министарству и Влади РС. Тврди да је његова изјава извучена из контекста и да никада није рекао да просвјетни радници нису заслужили своје плате. Појашњава да се у овом случају није радило ни о каквом бојкоту наставе од стране наставника, већ о томе да директори у спорним школама нису знали организовати онлајн наставу. 

- Ја сам данас покушао да Одбор синдиката информишем о чему се ради. Очито да је Одбор закључке припремио прије него што сам ја данас дошао да се њима обратим. Жао ми је што они нису схватили ово моје обраћање. Ја по овом што сам њима рекао, ја апсолутно не видим никаквог разлога за подношењем оставке- појашњава директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић.

Закључци о смјени нису донесени раније, одговарају из Синдиката образовања. Поручују да се ради о најблажим мјерама с обзиром на велико незадовољство наставника. 

Своју огорченост Дамјановићевим ставом, просвјетни радници исказали су  у отвореном писму, подсјетивши првог човјека Педагошког завода да готово годину дана имају часове у двије групе ученика и да је због специфичне ситуације раде и по 12 сати дневно. 

- Нигдје у закону не стоји да смо ми обавезни да држимо наставу пред камерама. Једноставно нисмо сви исти. Увијек ће се наћи неко ко ће моћи да одговори том захтјеву од стране наставника. Док год просвјета буде полигон оних незадовољних, оних који имају незадовољне амбиције, ми ћемо ићи у што дубљи мрак- истиче предсједник Удружења наставника музичког образовања РС Сузана Кусовац Сладоје.

И из Синдиката образовања кажу да иако у закону пише да је наставно особље дужно да ради и остале послове које одреди директор школе, то мора бити искључиво добровољно.

- Незадовољство радника постоји, а пропис може бити шта год хоћете- категоричан је предсједник Републичког одбора синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић.

Сада су на потезу Министарство просвјете и Влада. Од њих зависи да ли ће Предраг Дамјановић остати у директорској фотељи.

Од почетка епидемије вируса корона наставници у Републици Српској одржали су преко 5 хиљада часова путем ТВ екрана. Синдикат је у децембру прошле године тражио да се због повећаног обима посла, за њих обезбиједи већа накнада, на шта је Министарство пристало на за сада између 12-15 марака по часу на телевизији.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    St 21.03.2021. 01:27
    Nastavnici su bijesni, da mi je znati koji od njih rade po 12h. Treba njih dva mjeseca ostaviti bez plata pa da vide kako je. Niste ne rade, nisu radili ni pola prošle godine, a plata uredno svakog 20 tog u mjesec legne. Bruka.
Повезане вијести
Мандић: Под хитно смијенити Градски одбор СНС Београд, са Небојшом Стефановићем на челу Мандић: Под хитно смијенити Градски одбор СНС Београд, са Небојшом Стефановићем на челу
Ђаци у клупама од 1. септембра, предложена комбинована настава у Српској Ђаци у клупама од 1. септембра, предложена комбинована настава у Српској
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    11h 1m
    8
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    9h 3m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    23h 2m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 56m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    8h 1m
    0