Протест Срба на Космету, траже да се припадници РОСУ повуку са сјевера

12.04.2023. 18:02
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Више стотина Срба из Косовске Митровице и Звечана одржали су протестну шетњу и блокирали пут у близини Бистричког моста, гдје је рањен таксиста Милан Јовановић, тражећи да се припадници специјалне јединице РОСУ повуку са сјевера Косова и уклони пункт у близини моста постављен у новембру.

На протест код Бистричког моста грађане је преко друштвених мрежа позвала Миланова супруга Марина Јовановић.

Грађани су истакли транспаренте на којима пише "Идите одавде", "Европо пуцају на нас", "Овде вам није место".

Пред долазак до пункта, како су пренијели српски извори са сјевера Косова, колону су зауставили припадници Косовске полицијске службе, али је послије петнаестоминутног разговора окупљеним Србима дозвољен пролазак до мјеста гдје се налази контролни полицијски пункт.

Срби су у близини пункта поставили сто на коме потписују петицију којом траже повлачење косовске полиције са сјевера Косова и уклањање овог пункта.

Из полиције самопроглашеног Косова Срни је речено да је тренутно у прекиду саобраћај на путном правцу Косовска Митровица-Лепосавић.

Милан Јовановић из Звечана рањен је у понедјељак, 10. априла, касно увече из ватреног оружја недалеко од тог мјеста у близини Бистричког моста. Пуцњава се догодила у близини пункта специјалне јединице косовске полиције.

Косовска полицијска служба саопштила је да је суспендовала четири полицијска службеника, а за једног од њих се сумња да је директно умијешан у рањавање Јовановића.

Један од њих осумњичен je за убиство у покушају, а тројица за непријављивање кривичног дјела.

Кфор осудио рањавање Србина, одговорни да буду изведени пред лице правде

Мисија Кфора на КиМ осудила је данас инцидент који се догодио у понедјељак увече,  када је, како се наводи, "један Србин рањен у пуцњави у општини Звечан".

Кфор у саопштењу истиче да очекује од институција на КиМ да спроведу детаљну истрагу о догађајима и одговорне изведу пред лице правде.

- Кфор наставља да прати ситуацију и у потпуности је фокусиран на свакодневну имплементацију свог мандата, заснованог на Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН из 1999. године, да осигура безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на КиМ - стоји у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Уклањају се табле на ћирилици и постављају нове, на латиници и албанском језику Уклањају се табле на ћирилици и постављају нове, на латиници и албанском језику
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    21h 25m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    22h 9m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    11h 45m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    58m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    52m
    0