Protest Srba na Kosmetu, traže da se pripadnici ROSU povuku sa sjevera

12.04.2023. 18:02
0
IZVOR: glassrpske.com

Više stotina Srba iz Kosovske Mitrovice i Zvečana održali su protestnu šetnju i blokirali put u blizini Bistričkog mosta, gdje je ranjen taksista Milan Jovanović, tražeći da se pripadnici specijalne jedinice ROSU povuku sa sjevera Kosova i ukloni punkt u blizini mosta postavljen u novembru.

Na protest kod Bistričkog mosta građane je preko društvenih mreža pozvala Milanova supruga Marina Jovanović.

Građani su istakli transparente na kojima piše "Idite odavde", "Evropo pucaju na nas", "Ovde vam nije mesto".

Pred dolazak do punkta, kako su prenijeli srpski izvori sa sjevera Kosova, kolonu su zaustavili pripadnici Kosovske policijske službe, ali je poslije petnaestominutnog razgovora okupljenim Srbima dozvoljen prolazak do mjesta gdje se nalazi kontrolni policijski punkt.

Srbi su u blizini punkta postavili sto na kome potpisuju peticiju kojom traže povlačenje kosovske policije sa sjevera Kosova i uklanjanje ovog punkta.

Iz policije samoproglašenog Kosova Srni je rečeno da je trenutno u prekidu saobraćaj na putnom pravcu Kosovska Mitrovica-Leposavić.

Milan Jovanović iz Zvečana ranjen je u ponedjeljak, 10. aprila, kasno uveče iz vatrenog oružja nedaleko od tog mjesta u blizini Bistričkog mosta. Pucnjava se dogodila u blizini punkta specijalne jedinice kosovske policije.

Kosovska policijska služba saopštila je da je suspendovala četiri policijska službenika, a za jednog od njih se sumnja da je direktno umiješan u ranjavanje Jovanovića.

Jedan od njih osumnjičen je za ubistvo u pokušaju, a trojica za neprijavljivanje krivičnog djela.

Kfor osudio ranjavanje Srbina, odgovorni da budu izvedeni pred lice pravde

Misija Kfora na KiM osudila je danas incident koji se dogodio u ponedjeljak uveče,  kada je, kako se navodi, "jedan Srbin ranjen u pucnjavi u opštini Zvečan".

Kfor u saopštenju ističe da očekuje od institucija na KiM da sprovedu detaljnu istragu o događajima i odgovorne izvedu pred lice pravde.

- Kfor nastavlja da prati situaciju i u potpunosti je fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN iz 1999. godine, da osigura bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na KiM - stoji u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić Srbi sa ikonama Svetog Vasilija i srpskim trobojkama prošetali kroz Leposavić
Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici Albanci pretukli i opljačkali srpskog mladića u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici
Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta Uhapšen još jedan Srbin sa Kosmeta
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    19h 37m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    19h 44m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    16h 26m
    0
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    11h 4m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    11h 36m
    0