Протојереј Данило Дангубић: Свети Сава Српски

27.01.2023. 08:37
6
ИЗВОР: katera.news

Заиста се намеће питање како једна личност може заузети такво мјесто у историји и бићу једног народа као што је то у нашем народу успио Свети Сава. Велики број теолошких, канонских, историјских, политичких, дипломатских, културних, књижевних и других анализа јасно поручују да Свети Сава с разлогом заузима тако узвишену позицију у српском трајању.

Налазећи се у озрачју величанственог јубилеја, осамстогодишњице самосталности Српске Православне Цркве, опомињемо се чињенице да, издејствовавши аутокефалност за своју Цркву, Свети Сава није одметнуо српску Архиепископију у неку њену саможивост и самодовољност. Напротив, он ју је  утврдио, уредио и као такву придружио древним Црквама Истока које егзистирају саборношћу. Самим ти он ју је умивену принио пуноти Цркве.

Oсврћући се на Савину чудесну личност, добро би било да њему самом и Светосављу као феномену, приступимо на начин који на тренутак оставља по страни сентиментализам, митологију и Савину легендарност као такву.

Шта је то конкретно чиме нас је овај човјек тако задужио и за шта бисмо га данас могли позвати у помоћ? Одговор би можда могао бити сљедећи: Из свеукупне његове харизме и дјела учимо све оно што је напредно и визионарско. Све оно за шта нас он надахњује јесте подвиг или излазак из природне ограничености сопства и из ограничености свих наших покрета ка Другом (Богу), другима и дугачијима.

Од њега данас, и поред временске дистанце која нас од њега дијели, можемо учити како се: прави синтеза између Истока и Запада, између традиционалног и модерног, како се Једном Истом Богу приноси високи аскетизам и свакодневни парохијски литургијски живот у свијету, како се могу помирити и бити сврсисходни морал и политика, строгост и снисходљивост, очинство и синовство.

Свети Сава као истински генијалац и светитељ нашег рода, како сведоче умни познаваоци његовог лика и дјела, везао је оно узвишено византијско за српску супстанцу, а преко византизма пренио је српску културу у насљеђе антике, интегришући нас у оне, историјски нам недоступне периоде. Отуда хеленско и византијско постаје неодвојиви дио нашег трајања. Зато, не без разлога њега можемо назвати најљепшим српским дјететом и нашим именом и презименом.

Ако бисмо морали дати кратак и јасан одговор на питање: Којом је снагом Свети Сава остварио (познате нам) успјехе драматичних размјера? Како је постао српска историјска прекретница? Рекли бисмо просто: Христом - том космичком прекретницом! Христом и својом дубоком литургијском свијешћу из које извире и у коју увире свако Савино дјело. Трајање и сила његовог дјела јесте сила Духа Светога којим је једино могуће премостити вијекове, сила Духа Светога која је конститутивни елемент литургијског живљења и оприсутњење безвременог Царства Небеског на земљи временој.

Освећен Христом са Којим се сусрео очи у очи, охрабрен Њиме да у очи гледа људе и сву творевину и да их осваја, наш Сава је све чега се дотакао учинио освећеним, надвременим, свевременим, а самим тим и ововременим.

Нека је благословен Христос Бог Који је прославио српског Апостола Саву Немањића и нас, род његов, спасава у сабрању Тијела и Крви своје.

Слика

Аутор: протојереј Данило Дангубић,

парох дортмундски.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Подршка 30.01.2023. 15:08
    Читај пажљиво!!! Ре: Подршка.
    Нигдје нисам рекао да је Дангубић у нашој митрополији. Откуд ти то. Рекао сам за монахе и свештенике које познајем
  • Generic placeholder image
    Re: Подршка 29.01.2023. 22:06
    Извини, али показујеш елементарно незнање. Овај свештеним није у нашој митрополији, него са манакеном у Њемачкој.
  • Generic placeholder image
    Подршка 29.01.2023. 13:27
    Данило ради, ради са народом (можда каткад и погријеши, људски је). Ради он и
    раде она два монаха на Равној Романији и Озарковићима . Остали свештеници на Сарајевској регији углавном одраде само вјерске обреде и ту се њохова мисија обично завршава, танко, танко.
    Зато подржавам Дангубића.
    Ре:Данило:
    Не брани нико "твојим" свештеницима да пишу и објављују, али неће вјероватно. То је посао који се не плаћа одмах, на руке.
    Вјерујем да ће Катера објавити њихова писанија, ако их уопште имају.

  • Generic placeholder image
    Исток 27.01.2023. 23:16
    Данило, пази ли те владика? ;)
  • Generic placeholder image
    Soko 27.01.2023. 13:11
    Tako je, gdje su naši sveštenci....malo, malo pa Danilo...
  • Generic placeholder image
    danilo 27.01.2023. 10:35
    Što se daje ovoliko prostora Danilu? Imamo mi i svoje sveštenike da nešto napišu
Повезане вијести
Све везано за Светог Саву је свијетло, узвишено и величанствено Све везано за Светог Саву је свијетло, узвишено и величанствено
На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
Приказан руски филм о Светом Сави у Палама Приказан руски филм о Светом Сави у Палама
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    10h 45m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 20m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    20h 44m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    19h 41m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 24m
    9