Прва изложба архива Косова и Метохије послије 1999. године

29.01.2023. 11:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Архив Косова и Метохије организује сутра у Дому културе Грачаница прву изложбу послије 1999. године и страдања српског народа у НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије.

Поставка "Манастир Грачаница на старим разгледницама и фотографијама" састоји се од 56 различитих, већином необјављиваних разгледница и фотографија, које су настајале од краја 19. до друге половине 20. вијека.

- Материјал је прикупљен у Државном архиву Србије, Архиву Југославије, Историјском -музеју Србије, Народном и Етнографском музеју у Београду, као и Народној библиотеци Србије, а драгоцени необјављивани материјал добијен је и од колекционара са простора Косова и Метохије - наведено је у саопштењу.

У саопштењу се наглашава да се још једна установа културе од националног значаја, Архив Косова и Метохије, вратила у свој завичај надомак Приштине након 22 године изгнанства.

- Свесни смо да, уколико останемо без писаних сведочанстава, биће све теже очувати вековну нит нашег народа и његове културне ризнице - наведено је у саопштењу.

Из Архива подсјећају да је манастир Грачаница недавно прославио 700 година, као и да ова богомоља представља неисцрпну инспирацију умјетницима и пјесницима.

Архив Косова и Метохије је ради очувања историјске и културне баштине на Косову и Метохији покренуо низ активности које подразумијевају прикупљање, чување и систематизацију грађе.

Крајем прошле године Архив је покренуо своју издавачку дјелатност и објавио књигу "Моје службовање у Старој Србији у време последњих година турске владавине".

Свечано отварање изложбе је у 19.00 часова у Галерији Дома културе Грачаница, а покровитељи су Министарство културе Србије, Канцеларија за Косово и Метохију и град Приштина.

Коментари 0
Повезане вијести
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог Српски Каравађо сликао је у славу Божију и за поуку народа свог
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    19h 57m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    10h 38m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    19h 57m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    16h 11m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    6h 50m
    0