Prva izložba arhiva Kosova i Metohije poslije 1999. godine

29.01.2023. 11:32
0
IZVOR: srna.rs

Arhiv Kosova i Metohije organizuje sutra u Domu kulture Gračanica prvu izložbu poslije 1999. godine i stradanja srpskog naroda u NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije.

Postavka "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" sastoji se od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. vijeka.

- Materijal je prikupljen u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom -muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije, a dragoceni neobjavljivani materijal dobijen je i od kolekcionara sa prostora Kosova i Metohije - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da se još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja, Arhiv Kosova i Metohije, vratila u svoj zavičaj nadomak Prištine nakon 22 godine izgnanstva.

- Svesni smo da, ukoliko ostanemo bez pisanih svedočanstava, biće sve teže očuvati vekovnu nit našeg naroda i njegove kulturne riznice - navedeno je u saopštenju.

Iz Arhiva podsjećaju da je manastir Gračanica nedavno proslavio 700 godina, kao i da ova bogomolja predstavlja neiscrpnu inspiraciju umjetnicima i pjesnicima.

Arhiv Kosova i Metohije je radi očuvanja istorijske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji pokrenuo niz aktivnosti koje podrazumijevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe.

Krajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku djelatnost i objavio knjigu "Moje službovanje u Staroj Srbiji u vreme poslednjih godina turske vladavine".

Svečano otvaranje izložbe je u 19.00 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i grad Priština.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    14h 22m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    14h 4m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    14h 58m
    7
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    11h 53m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    10h 55m
    0