Бисер Индијског океана – национална блага Шри Ланке

26.01.2024. 09:56
0
ИЗВОР: katera.news

Као необична острвска земља у јужној Азији Шри Ланка фасцинира цијели свијет својом историјом, културом и прелијепим природним предјелима. Није нимало случајно што је краси епитет – бисер Индијског океана, и то постаје јасно свим туристима који дођу у посјету.

Откривамо вам које су то културно-историјске знаменитости на некадашњем Цејлону под заштитом УНЕСЦО-а. Прочитајте о националном благу Шри Ланке и локацијама од свјетског значаја које неизоставно морате видјети ако планирате путовање на ово азијско острво.

Лавља стијена

Лавља стјена је једна од седам УНЕСЦО-ових мјеста свјетске баштине Шри Ланке. У питању је тврђава на врху стијене, која датира из петог стољећа нове ере. Својевремено, ово утврђење је било краљевска палата и будистички самостан.

Док се спуштају низ древну стијену, посјетитељи могу видјети неке од најбољих примјера јужноазијског сликарства апсара. Лавља стјена или Сигирија је међу најважнијим урбанистичким пројектима првог миленијума, јер важи за мјесто једног од најстаријих уређених вртова на свијету. Иначе, ову запањујућу стјену и палате заградио је краљ Каспаја.

На УНЕСКО листу Лавља стијена је уписана 1982. године.

Слика

Фото: Pixabay

Свети град Кенди

Посљедња пријестолница древних краљева Шри Ланке и популарно одмаралиште за све који желе побјећи од врућине, Кенди је лијепо мјесто, ушушкано поред језера у централној висоравни земље. Управо овдје су од 1592. године становали сенгалски краљеви, па зато има пуно импресивних будистичких храмова и светилишта. Обавезно посјетите Храм Реликвије Светог зуба, који се налази у комплексу храмова у Кендију. Вјерује се да је ова реликвија припадала самом Буди, а током дуге и бурне историје управо због ње вођени су многи ратови.

Слика

Фото: Pixabay

Крајем јуна и почетком јула организује се спектакуларни фестивал Есала Перахера, прослава којом се одаје почаст реликвијама Светог зуба. Уживаћете у живописној паради и веселој атмосфери због које ходочасници из цијеле земље долазе у Кенди баш у ово доба године. Наравно, вриједи напоменути да је Храм реликвије Светог зуба, као дио националне ризнице, један од главних разлога зашто је УНЕСЦО ставио Кенди на своју листу свјетске баштине још 1988. године.

 

Свети град Анурадхапура

Анурадхапура је најстарији и најсветији будистички град Шри Ланке, који се може похвалити предивно очуваним рушевинама древних палата и манастира. Проглашен је за УНЕСЦО-ов локалитет 1982. године. Његова најпосјећенија блага обухватају остаци храмова дуж ријеке Малвату Оја. Овдје се такођер налази 2.000 година старо свето Бо дрво, за које се вјерује да је потомак Бходи дрвета под којим је Буда седео да би стекао просвјетљење.

Читав град и некадашњу краљевску пријестолницу Шри Ланке лако је истражити тук-туком или бициклом. Међу џиновским здањима је и Јетаванарама – изграђена у 3. вијеку. Некада је била трећа највиша грађевина на цијелом свијету (прве двије су биле египатске пирамиде).

 

Стари град Гале

Стари град Гале је заиста фасцинантно мјесто, које се налази на најјужнијем дјелу земље, окружено океаном са три стране. Тврђаву са дебелим каменим бедемима подигли су Холанђани далеке 1663. године. Шетајући улицама унутар ових зидина, у једном истински посебном амбијенту видјет ћете импресивне историјске цркве и друге занимљиве грађевине. У питању су холандске колонијалне зграде, древне џамије и цркве, музеји и много необичних бутик кафића и ресторана. Такођер, вриједи рећи да се овдје налазе и неке од најљепших плажа Шри Ланке.

Пећински храм Рангири Дамбула

Пећински храм Рангири Дамбула је један од највећих и најбоље очуваних комплекса пећинских храмова у земљи, проглашен за УНЕСЦО-ву свјетску баштину 1991. Ово древно ходочасничко мјесто садржи пет пећина (неке датирају из 1. стољећа прије нове ере), преко стотину будистичких статуа и неке величанствене фреске.

Оно што ово мјесто чини још примамљивијим за туристе је чињеница да пећине нису само остаци у којима се практиковала религија будизма, већ и мјесто на којем би краљеви излагали свој допринос развоју културе земље. Одличан примјер за то је пећина Маха Раја Вихараја која је изврстан подсјетник на тријумф краља Валагамбе над индијским освајачима.

Иначе, ове пећине се сврставају у добра од природног значаја, попут Гирске пећине код нас.

 

Шумски резерват Синхараја

Шумски резерват Синхараја је једна од посљедњих преосталих примарних прашума у земљи, па је стога под заштитом. Покрива површину од 11.000 ха примарних и секундарних шума. Овај уски појас брдовитог подручја састоји се од низа гребена и долина. Више од 60% стабала је ендемско за шуму Синхараја и многа од њих се сматрају ријеткима.

Постоји много ендемских дивљих животиња, посебно птица, али резерват је такођер дом за преко 50% ендемских врста лептира и сисара Шри Ланке, као и многе врсте инсеката, гмизаваца и ријетких водоземаца. Ова листа укључује и ријетке водоземце који не живе нигдје другдје на свијету. Ово је један од главних разлога зашто је УНЕСЦО 1988. године шуму Синхараја прогласио УНЕСЦО-вом свјетском баштином.

Древни град Полонарува

Смјештен у срцу познатог културног троугла Шри Ланке, Полонарува је један од најбоље очуваних археолошких локалитета у земљи. У овом компактном и пријатно зеленом граду, наћи ћете древне рушевине палата, статуа, храмова и још много тога – укључујући остатке вртног града који датира из 12. вијека. Полоннарува је ушла на УНЕСЦО-ову листу 1982.

Након уништења Анурадхапуре 993. године, Полонарува је постао главни град Шри Ланке. Саградио га је краљ Паракрамабаху I. Кроз њега су прошле бројне цивилизације, укључујући Чоле, јужноиндијске хиндуисте и будистичке Сингалезе, између 12. и 13. стољећа.

Препун археолошких блага, град је прошаран храмовима, светиштима, палатама и рушевинама. Можете истражити краљевску палату из периода краља Паракрамабахуа I, чији импресивни зидови и данас стоје и свједоче о импозантној грађевини са чак 50 соба. Скулптуре лавова чувају степенице до краљеве дворане за аудијенцију, гдје се зидовима нижу сложено исклесани камени слонови. Овдје се налази и Схива Девале, хиндуистички храм изграђен од камена.

Импресивна збирка рушевина формира свети четвороугао, а у средини је ватадажа (стара грађевина) са четири улаза која воде до места гдје се некада чувала реликвија Светог зуба.

Одлазак на дестинације као што је Шри Ланка је путовање о коме многи маштају. Смјештена у тропским водама недалеко од Индије, ова је необична земља дефинисана својом њежном будистичком културом, пријатељским људима и опуштеним начином живота, упркос бурној историји.

 

Слика

Фото: Pixabay

Премда се може описати као мала острвска земља, Шри Ланка је заправо изузетно разнолика – красе је предивне плаже, шумовити национални паркови, равнице са храмовима и висоравни прекривене џунглом. Куда год да се упутите широм земље, запањиће вас својом љепотом и културним насљеђем. Преостаје само да се спакујете и кренете на путовање!

Аутор: Србијанка Станковић

Коментари 0
Повезане вијести
Први пут на крстарењу – како да се припремите за авантуру живота Први пут на крстарењу – како да се припремите за авантуру живота
Не жали туђе паре: Луксузнији хотел за Комшића него за Путина и Бајдена Не жали туђе паре: Луксузнији хотел за Комшића него за Путина и Бајдена
"Стојадином" обишао Европу и остварио дјечачки сан "Стојадином" обишао Европу и остварио дјечачки сан
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    3h 51m
    0
  • Дејан Којић прогласио побједу у Палама
    17h 56m
    9
  • Маринко Божовић прогласио побједу у Источној Илиџи
    18h 51m
    5
  • Град Источно Сарајево: До 15.00 часова највећа излазност у Трнову
    23h 26m
    0
  • Љубиша Ћосић прогласио побједу
    16h 0m
    4