Prvi put na krstarenju – kako da se pripremite za avanturu života

07.10.2024. 11:19
0
IZVOR: katera.news

Ukrcavanje na vaše prvo krstarenje je uzbudljivo, ali može biti prezahtjevan zadatak organizovati sve tako da vam odgovara. Postoji mnogo informacija i potrebno je odvojiti vrijeme za istraživanje različitih linija, itinerera, brodova i kruzerskih kompanija.

Unaprijed razmišljate o svemu, imate posebne želje, a istovremeno ne znate šta možete da očekujete? Čitanje recenzija može vam pružiti vrijedne uvide i pomoći vam da donesete odluku. Kako biste maksimalno iskoristili svoje krstarenje, evo nekoliko bitnih savjeta koji će vam pomoći u snalaženju na moru i stvaranju uspomena koje će trajati cijeli život.

Planirajte i rezervirajte krstarenje unaprijed

Krstarenja su u posljednje vrijeme atraktivan i čest izbor za odmor, pa se aktivnosti i rezervacije za restorane mogu veoma brzo popuniti. Kako biste izbjegli razočaranje, dobra je ideja planirati i rezervirati što je više moguće unaprijed. Dakle, pored toga što ćete zakazati svoju kabinu, važno je da mislite i na svoje mjesto na izletima na obalu, na termine u spa centru i pozorišne karte.

Pregledajte pozorišni i bioskopski repertoar, provjerite kakva je usluga restorana, da li osoblje sa broda nudi usluge organizovanja i vođstva izleta i gdje se sve možete priključiti. Rano planiranje osigurava vam iskustva koja želite i omogućava opuštenije i ugodnije krstarenje.

Pakujte se pametno

Pakovanje za krstarenje zahtijeva balans između dobre pripreme i jednostavnosti. Obavezno spakujte udobnu odjeću, kupaće kostime i svečanu odjeću za posebne večeri. Osnovne stvari poput krema za sunčanje, lijekova i putnih adaptera se podrazumijevaju. Vrlo je vjerovatno da ćete prilikom bukiranja kabine dobiti i detaljnu listu pakovanja kao dobar podsjetnik. Zapravo, većina linija za krstarenje nudi ovakve korisne spiskove.

Ako prvi put putujete kruzerom i uzbuđeni ste zbog odmora na otvorenom moru, moguće je da ćete previdjeti i zaboraviti neke bitne stavke koje mogu poboljšati iskustvo krstarenja. Primjera radi, produžni kabl je i te kako koristan, jer kabine na brodovima obično imaju manji broj utičnica. Mala količina deterdženta za pranje rublja može biti korisna za pranje kupaćih kostima i druge odjeće u lavabou u kabini. Održavanje hidratacije je ključno, naročito ako mnogo vremena provodite na palubi i suncu. Stoga, obavezno ponesite bocu vode za višekratnu upotrebu koju ćete napuniti na vodenim stanicama na brodu i ponijeti sa sobom na izlete.

Zaštitite svoju kožu od sunčevih zraka kremom za sunčanje i imajte pri ruci umirujući gel aloe vere za sve opekotine od sunca. Čak i ako obično ne patite od mučnine, pametno je imati lijekove za slučaj da more postane uzburkano. Pored toga, uključite osnovne stvari poput lijekova protiv bolova i stomačnih tegoba, flastera i svih medikamenata na recept koji vam mogu zatrebati.

Ako vaše krstarenje uključuje destinacije za ronjenje i imate vlastitu opremu, ponesite je i uštedjete troškove najma i osigurajte sebi bolje uživanje.

Takođe, provjerite pravila oblačenja za svečane večeri i ponesite odgovarajuću odjeću ako planirate učestvovati u ovim posebnim večerima.

Pripremite budžet za izlete i trošak

Kruzerske rute i boravak na luksuznim krstarenjima uglavnom uključuju obroke i zabavne aktivnosti. Međutim, trebalo bi predvidjeti dodatne troškove poput napojnica, izleta, šopinga na brodu, rum servisa i slično. Planirajte unaprijed i dodijelite sredstva za željene dodatke kako biste izbjegli bilo kakav neočekivani financijski stres tokom vašeg krstarenja.

Raspitajte se da li u cijenu vašeg aranžmana ulaze napojnice ili ne. Imajte na umu da većina kruzera naplaćuje alkoholna pića. Neki nude paket pića, ali oni su često odvojeni od početne cijene krstarenja. Na mnogim kruzerima pored glavnog restorana i švedskog stola, postoje i specijalni restorani koji dolaze uz dodatnu naknadu i gdje jela za goste spremaju kuhari na svjetskom glasu.

Na kraju, ne treba zaboraviti i na veliki broj fakultativnih izleta, koji obično nisu uključeni u cijenu krstarenja. Kako je ovo fantastičan način za istraživanje luka u koje pristajete, pripremite budžet za obilaske sa vodičem, sportove na vodi i sve druge aktivnosti koje bi vas mogle zanimati.

Dodatni trošak na brodovima često predstavljaju pristup internetu, spa i fitnes usluge, unajmljivanje fotografa, odlazak u kazino i šoping, itd.

Maksimalno iskoristite vrijeme u lukama

Kako biste maksimalno iskoristili svoje vrijeme na obali, bitno je pristupiti svakoj destinaciji s planom i radoznalošću. Istražite koje atrakcije vas čekaju u gradovima u koje pristajete, da li postoje neki lokalni običaji koje ne smijete propustiti, možda živa scena ulične umjetnosti ili prilika da probate ukusnu hranu. Potražite unaprijed poznate ili pak potpuno netaknute plaže, istražite istorijske znamenitosti grada ili živopisne tržnice. Svaka luka nudi posebno iskustvo, pa vrijedi malo čitati ranije ili pogledati neki vodič i putopis kako ne biste propustili najvažnije.

Većina kruzerskih kompanija organizuje ekskurzije na kopnu i premda ovo može dodatno koštati, potpuno ste bezbrižni, jer ne morate brinuti ni o logistici, kao ni hoćete li se vratiti na brod na vrijeme. Svakako, postoji opcija i samostalnog obilaska gradova, ali onda treba uložiti malo više vremena u planiranje.

Krstarenje kao prilika za digitalni detoks

Mnogi moderni brodovi za krstarenje nude Wi-Fi i mogućnost povezivanja. Međutim, vrijedi razmisliti i o tome da iskoristite ovu priliku da se odvojite od digitalnog svijeta i uronite u iskustvo krstarenja. Provedite kvalitetno vrijeme, uključite se u aktivnosti na kruzeru i uživajte u pogledu koji oduzima dah bez ometanja stalnih obavijesti sa društvenih mreža. Svaki brod za krstarenje ima svoju jedinstvenu atmosferu. Bilo da ste na porodičnom krstarenju, brodu usmjerenom na avanturu ili nekom luks putovanju, prihvatite kulturu kruzera i sučestvujte u aktivnostima, jer se uvijek nešto uzbudljivo događa.

Sigurno je da ukrcavanje na prvo krstarenje dolazi sa velikim iščekivanjem, pitanjima, čuđenjem. No ako malo istražite, unaprijed isplanirate i odredite budžet, izvjesno je da ćete osigurati sebi nezaboravno i ugodno iskustvo krstarenja. Razmislite o tome da se obratite turističkoj agenciji. Kao pravi eksperti mogu vam pomoći da odaberete brod za krstarenje, kao i tip kabine i plan puta. Dakle, spakujte kofere, na dan ukrcavanja dođite na vrijeme na terminal za krstarenje sa svojim dokumentima, pasošem i planerom. Ostavite brige iza sebe i pripremite se za plovidbu u avanturu života!

Piše: Srbijanka Stanković

Komentari 0
Povezane vijesti
Biser Indijskog okeana – nacionalna blaga Šri Lanke Biser Indijskog okeana – nacionalna blaga Šri Lanke
Ne žali tuđe pare: Luksuzniji hotel za Komšića nego za Putina i Bajdena Ne žali tuđe pare: Luksuzniji hotel za Komšića nego za Putina i Bajdena
"Stojadinom" obišao Evropu i ostvario dječački san "Stojadinom" obišao Evropu i ostvario dječački san
Najčitanije
  • Manja zapošljava: Oglas za posao u Istočnom Sarajevu
    1h 35m
    0
  • Lokalni izbori 2024: Održani lokalni izbori u BiH
    23h 3m
    4
  • Dejan Kojić proglasio pobjedu u Palama
    15h 40m
    9
  • Marinko Božović proglasio pobjedu u Istočnoj Ilidži
    16h 35m
    4
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 15.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    21h 10m
    0