Први пут у историји цијена америчке нафте испод нуле

20.04.2020. 22:02
0
ИЗВОР: sputniknews.com

Цијена мајских фјучерса за сирову нафту VTI први пут у историји постала је негативна.

Цијена америчке сирове нафте за мајску испоруку достигла је негативну вриједност први пут у историји и на Њујоршкој берзи износила је готово минус 40 долара по барелу.

Према времену од 20.43, цијена мајских фјучерса за VTI пала је на Њујоршкој берзи за 292,67 одсто, на минус 35,2 долара по барелу, а само неколико минута раније та цифра достигла је минус 39,55 долара. Цијена мајских фјучерса на Лондонској берзи падала је за 137,71 одсто, на минус 6,89 долара по барелу.

​Цијена америчке нафте с испоруком у јуну убрзала је темпо пада за 16,3 одсто - на 20,95 долара по барелу, док су јунски фјучерси за сјеверноморску нафту брент пали за 8,8 одсто - на 25,61 долар по барелу.

Претходно је цијена мајских фјучерса америчке сирове нафте пала на нулу. Међутим, затим су котације нагло порасле на 0,5 долара по барелу.

Данас је цијена марке VTI пробила историјски минимум. Прије тога, антирекорд је постављен на нивоу од 9,75 долара по барелу.

Због епидемије вируса корона, од кога је обољело више од 2,4 милиона људи широм свијета, већина земаља увела је карантин, затворила границе и ограничила кретање својих грађана.

У вези с тим, потражња за нафтом је пала, а у марту државе чланице ОПЕЦ плус нису успјеле да продуже своје споразуме о производњи: Русија је инсистирала да постојећи услови остану на снази, док је Саудијска Арабија намјеравала да додатно смањи производњу за милион и по барела дневно. Због тога су се цијене нафте више него преполовиле од почетка године и обориле рекорде од прије 18 година.

Посљедњих недјеља котације су обновљене уочи новог састанка земаља ОПЕЦ плус. Земље чланице ове организације су се на видео-конференцији 12. априла сложиле да смање производњу за 9,7 милиона барела дневно. Међутим, како наводе аналитичари Међународне агенције за енергетику, споразум ОПЕЦ плус не може да надокнади пад потражње у свијету, али би могао да доведе до почетка смањења залиха у другој половини године.

Коментари 0
Повезане вијести
Бајден се неће подвргнути тесту менталне способности Бајден се неће подвргнути тесту менталне способности
Русија обуставила доток нафте дијелу ЕУ преко нафтовода „Дружба“ Русија обуставила доток нафте дијелу ЕУ преко нафтовода „Дружба“
Цијене нафте у паду Цијене нафте у паду
Најчитаније
 • Почела исплата годишњег борачког додатка
  11h 16m
  3
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  10h 11m
  5
 • Дан кад је Војска СР Југославије оборила "невидљивог" (ВИДЕО)
  12h 44m
  0
 • Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић
  13h 44m
  0
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  7h 29m
  4