ПУ Источно Сарајево: Стање безбједности задовољавајуће

20.05.2021. 14:48
0
ИЗВОР: Катера

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су презентовани резултати рада за април текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је да је стање безбједности на подручју ове управе стабилно и задовољавајуће по свим сегментима безбједности.

Кривична дјела са већим степеном друштвене опасности нису регистрована, као ни у упоредном периоду прошле године. Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 82%, док је укупна расвијетљеност кривичних дјела 91%.

У ове управе је речено да је у априлу евидентирано једно кривично дјело "Тешка тјелесна повреда са смртним исходом", али брзом и ефикасном интервенцијом полицијских службеника извршиоци овог кривичног дјела су пронађени и предати Окружном јавном тужилаштву у Источном Сарајеву.

Такође, евидентирано је и једно кривично дјело "Крађа путничког аутомобила", које је пронађено и враћено власнику, а непознати извршилац идентификован.

Начелник Шеховац напомиње да је број кривичних дјела "Насиље у породицу" у порасту управо због измјене у законској регулативи којом је свако насиље у породици квалификовано као кривично дјело, те истакао добру сарадњу са свим институцијама које поступају по овом закону.

Шеховац је исакао да очекује да ће правилна примјена Закона о насиљу у породици довести до смањења кривичних дјела из ове области.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму које би изазвало осјећај узнемирености грађана није било, а број прекршаја из ове области смањен је за 71% у односу на упоредни период.

- У области безбједности саобраћаја нису регистроване незгоде са смртно страдалим лицима. Апелујемо су на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе како не би дошло до нежељених посљедица - истакао је Шеховац.

Шеховац је додао да ће полицијски службеници ПУ Источно Сарајево и у наредном периоду наставити са предузимањем планских првентивних и репересивних мјера и радњи, с циљем подизања безбједности из свих области на виши ниво.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина навео је да је на подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево у протеклом мјесецу регистровано 45 кривичних дјела, а против 32 лица, од којих је осам повратника у извршењу кривичних дјела и један малољетник, поднесено 39 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву.

Церовина истиче да је од укупног броја кривичних дјела, 37 дјела из области општег криминалитета, пет привредног криминалитета, једно кривично дјело у вези са злоупотребом опојних дрога и једно кривично дјело из области безбједности јавног саобраћаја.

Евидентирано је пет кривичних дјела из области привредног криминалитета, а против три лица је поднесен извјештај тужилаштву. Укупна материјална штета причињена наведеним дјелима износи 13.836, 00 КМ, док је износ противправне имовинске користи 936 КМ.

Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге обрађено је 39 предмета, једно кривично дјело, поднесена су два захтјева за покретање прекршајног поступка из ове области и издат 21 пекршајни налог.

У протеклом мјесецу на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана су 42 нарушавања јавног реда и мира, што је за 71% мање у односу на исти период прошле године.

Начелник Сектора полиције Милан Чворо рекао је да је број евидентираних прекршаја 47, од чега су за три поднесени захтјеви за покретање прекршајног поступка и издат је 51 прекршајни налог.

У структури прекршаја најчешћи су конзумирање опојне дроге на јавном мјесту -16, вријеђање – 12 и туча и физички напад – 5.

- Догодило се 51 саобраћајна незгода, од којих су четири незгоде са теже повријеђеним лицима, девет са лакшим повредама лица и 38 незгода са материјалном штетом - рекао је Чворо и додао да су регистрована 2.934 прекршаја из областис аобраћаја, док је из саобраћаја искључено 97 возача и 16 возила.

Коментари 0
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе Претреси у Источном Новом Сарајеву, једно лице лишено слободе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    12h 32m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 16m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    6h 1m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    3h 0m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    23h 43m
    0